Stiri din tulcea

Legalitatea acordării subvenţiilor pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, la control

19 ianuarie 2024
Legalitatea acordării subvenţiilor pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, la control

Legalitatea acordării subvenţiilor pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, la control

 

Ministrul agriculturii, Florin BARBU, a dispus o anchetă a Corpului de control în vederea verificării legalității acordării subvențiilor pentru paludicultură, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenții, a anunțat, azi, printr-o informare de presă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Mai mult, ministrul Florin Barbu a menționat că în prezent „controlul este pentru toate subvenţiile din România”, indiferent din ce sector, pentru că nu i se pare corect să se arunce în presă de anumite persoane că fermierii români iau subvenţii pe nedrept, prin urmare, Corpul de control verifică toate documentele privind legalitatea subvenţiilor.

În plus, ministrul agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă.

În ceea ce privește informaţiile apărute în spaţiul public, după ce două firme, cu monopol în Deltă, au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, o premieră în agricultură, făcută posibilă prin concursul Parlamentului, ministerului Agriculturii și altor instituții locale, acum, întreaga procedură este verifică de Agenția pentru Plăți în Agricultură, dar și de Comisia Europeană, potrivit digi24.

Implicat în această afacere este și fiul senatorului Paul Stănescu, ce urma să fie beneficiar al unor subvenţii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, situație despre care ministrul Agriculturii a declarat în urmă cu două zile că a aflat din presă, relatează Agerpres.

Ministrul Florin Barbu a anunţat că toate reclamaţiile care au venit la minister pe acest subiect au fost transmise Corpului de control al ministerului, care va face toate verificările, iar raportul final va fi făcut public.

În informarea de presă MADR menționează că a primit din partea mediului asociativ mai multe solicitări referitoare la posibilitatea de finanțare a activității de paludicultură – recoltarea stufului și că acest tip de sprijin se acordă și de către alte state din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Franța, Lituania sau Suedia.

În urma analizei efectuate de către MADR privind posibilitatea finanțării zonelor unde are loc activitatea de recoltare a stufului, s-a constatat că paludicultura are efecte benefice atât pentru mediu, cât și din punct de vedere economic, conform materialelor științifice elaborate de institutul de specialitate INCDDD Tulcea.

Din punct de vedere economic, paludicultura poate contribui la producerea de biomasă, cerință esențială a Green Deal și a programului european Fit 55, poate conduce la producerea de îngrășământ organic natural, fiind astfel și o sursă pentru hrana animalelor din aceste zone
Din punct de vedere al mediului, activitatea de paludicultură contribuie la sechestrarea dioxidului de carbon (cca. 10-16 t/ha anual) și a gazelor cu efect de seră în solurile organice, reprezentând o strategie inteligentă de luptă împotriva schimbărilor climatice, promovată prin Green Deal. În plus, această activitate contribuie la conservarea biodiversității în zona de protecție integrală Natura 2000 care constituie, de altfel și Patrimoniu UNESCO
Din punct de vedere social, dat fiind că paludicultura este o activitate specifică Deltei Dunării subliniem importanța sa prin prisma integrării forței de muncă dintr-o zonă subdezvoltată economic, dar și faptul că prin aceasta se păstrează tradițiile și specificul zonei (recoltarea manuală a stufului)
În acest sens, fermierii care utilizează astfel de suprafețe cu respectarea condițiilor de eligibilitate stabilite în PS PAC și legislația subsecventă, ca de exemplu, desfășurarea unei activități agricole, pot beneficia de aceste plăți.

În conformitate cu articolul 4 alin.(2) din Regulamentul (UE) 2115/2021 activitatea agricolă implică atât cultivarea inclusiv prin paludicultură, cât și menținerea suprafeței agricole pentru cultivare.

(surse info, foto : madr.ro, digi24.ro, agerpres.ro, fb INCDDD)