Lansarea proiectului ”Lada de zestre dobrogeană” – AMR 2 zile

3 iunie 2024 | Eveniment
Lansarea proiectului ”Lada de zestre dobrogeană” – AMR 2 zile

Lansarea proiectului ”Lada de zestre dobrogeană” – AMR 2 zile

Miercuri, 5 iunie 2024, de la ora 9.30, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din municipiul Tulcea va avea loc deschiderea festivă a activităților proiectului ”Lada de zestre dobrogeană”, ce este implementat de Ong. CELISEA Tulcea, cu cofinanțare de la Consiliul Județean Tulcea.

Scopul proiectului, ce se derulează până pe data de 30 noiembrie 2024, este păstrarea şi promovarea patrimoniului şi tradiţiei culturale, proiectul propunând cultivarea în rândul elevilor (și prin ei, părinţilor și cadrelor didactice) a dragostei pentru portul, meșteșugurile şi obiceiurile populare, cu precădere dobrogene, conform unui comunicat de presă transmis redacției de organizația tulceană CELISEA.

”Lada de zestre dobrogeană” vine în întâmpinarea nevoii de creștere a implicării tinerilor și cetățenilor în păstrarea și promovarea patrimoniului și tradiției culturale și pentru aceasta se vor derula bilunar în Tulcea ateliere meșteșugărești, îndeosebi cusături cu motive populare nord-dobrogene, și 3 șezători în județ : la Muzeul de Etnografie și Artă Populară al ICEM ”Gavrilă Simion” din Tulcea, la Babadag-Enisala și la Cerna.

Potrivit sursei, în cadrul șezătorilor, ce vor avea și rolul de a promova cooperarea culturală la nivel județean prin întâlniri cu grupuri etnice locale, vor fi prezenți și meșteri populari care vor susține conversațiile pe teme de tradiție și identitate culturală, necesitatea cunoașterii și păstrării acestor tradiții.

Pentru ca ecoul proiectului să fie unul de durată, va fi publicată și o broșură despre motivele populare nord-dobrogene, existența unei publicații crescând durata de promovare a proiectului, a organizatorilor, partenerilor și finanțatorilor (Consiliul Județean Tulcea, Institutul de Cerceă[ri Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Fundația Județeană pentru Tineret Tulcea).

Prin derularea acestui proiect, ONG-ul tulcean dorește să sensibilizeze participanții (elevi de gimnaziu și liceu îndeosebi, acesta fiind grupul cărora organizația de tineret se adresează) față de datoria de implicare, cunoaștere, continuare și transmitere mai departe a tradițiilor populare în vederea păstrării identității noastre naționale.

Valoarea proiectului este de 22.500 lei, din care 18.000 lei (80%) sunt alocați prin finanțare de către Consiliul Județean Tulcea, 4.500 lei (20%) sunt asigurați de ONG din fonduri proprii și atrase.

(sursă info și foto : comunicat de presă CELISEA Tulcea)

Alte Articole

O aventură în lumea filmului pentru copii din Sulina, sâmbătă, la Prânzul Comunitar

O aventură în lumea filmului pentru copii din Sulina, sâmbătă, la Prânzul Comunitar

19 iunie 2024

Pe lângă filmări și proiecții, în programul evenimentelor derulate de Tulcea Film Society în aceste zile la Sulina se află și un Prânz Comunitar dedicat copiilor din Sulina, după cum…

CISTESTE MAI MULT
Expoziția absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea – promoția 2024, la Casa Avramide

Expoziția absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea – promoția 2024, la Casa Avramide

19 iunie 2024

Lucrările de atestat ale absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” din municipiul Tulcea - promoția 2024 vor fi expuse la demisolul Casei Avramide începând de mâine, 20 iunie, potrivit celor…

CISTESTE MAI MULT