La sfârșit de săptămână, se lansează un nou eveniment în municipiu :„Souvenir de Tulcea. Zilele Centrului Vechi”

24 mai 2022 | Actualitate
La sfârșit de săptămână, se lansează un nou eveniment în municipiu :„Souvenir de Tulcea. Zilele Centrului Vechi”

La sfârșit de săptămână, se lansează un nou eveniment în municipiu :„Souvenir de Tulcea. Zilele Centrului Vechi”

Sâmbătă, 28 mai 2022 și Duminică, 29 mai 2022, se va desfășura în municipiu prima ediție a evenimentului „Souvenir de Tulcea. Zilele Centrului Vechi”, menit să pună în valoare orașul vechi și cosmopolit de la porțile Deltei, transmite Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea

Inițiatorul acțiunii este Asociația Centrul European pentru Diversitate.

Parteneri:: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea , Liceul de Arte „George Georgescu”, Fundaţia Judeţeană Pentru Tineret Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.Echipa de parteneri a avut în vedere crearea unui eveniment public, ce se doreşte să devină o tradiţie locală anuală, desfăşurată în ultimul week-end din luna mai.

Activităţile se vor desfăşura pe strada Progresului (sectorul cuprins între fosta casă Borş şi Catedrala Sf. Nicolae), în incinta Casei Avramide şi la Muzeul de Artă (fost sediu administrativ al municipiului şi judeţului Tulcea).

Pentru ca informațiile legate de istoria municipiului Tulcea să ajungă la cât mai mulți tulceni, se vor organiza activităţi pentru toate categoriile de vârstă, începând cu cei mici.

Aceștia vor putea participa în cele 2 zile, la ateliere de creație. în intervalul orar 10.00-11.30, în incinta Casei Avramide.
În cadrul atelierelor, sub coordonarea doamnei Daniela Iacoblev-Barău, cei mici vor fi familiarizaţi cu arhitectura celor mai importante clădiri din centrul istoric şi cu vestimentaţia de epocă.

Accesul la ateliere este gratuit, vârsta minimă a participanților este 5 ani iar grupele de participanți vor fi de maximum 20 de persoane. Doritorii se pot înscrie transmițând un mesaj pe e-mailul centruleudiverstulcea@gmail.com, până joi, 27 mai 2022.

Sâmbătă, pe data de 28 mai, începând cu ora 17.45, se va face turul străzii Progresului, fiind prezentate personajele importante ce au locuit sau profesat pe strada Progresului: prof. Motomancea, ing. Ştefan Borş, mitropolitul Nichifor de Carpat, industriaşul Alexe Avramide iar de la ora 18.00, în curtea casei Avramide va fi prezentat spectacolul de teatru stradal „Serată la Avramide”, realizat de voluntari EUdivers și CELISEA. În spectacol vor fi si momente coregrafice (cadril) și un colaj de romanțe, interpretat de tânăra Alexandra Nedelcu.

Tot sâmbătă, de la ora 18.30l, la perterul Casei Avramide va avea loc un concert susținut de elevi și profesori ai Liceului de Arte ”George Georgescu” ce va pune în valoare secolul XIX.

Recitaluri din program : Antonia Manolache (coordonator – prof. Roxana Sava); Mia Pericleanu (coordonator – prof. Corina Stepanschi); Alexandra Tudor (coordonator – prof. George Manea, acompaniză prof. Gabriel Pinter); Sofia Pahom Grigore (coordonator – prof. Roxana Sava); Tiberiu Moscu (coordonator – prof. Rodica Raican); Mirela Stavre (coordonator – prof. Petruța Buta, acompaniază prof. Corina Stepanschi); Cristina Doroșencu-Cojman (acompaniază prof. Svetlana Doroș); Trio: Diana Amelian (coordonator- prof. Maria Lupu), Amalia Ungureanu, Teodora Fronescu; Bianca Savin (coordonator-prof. Petruta Buta, acompaniază prof. Corina Stepanschi); Teodora Fronescu (coordonator- prof. Rodica Raican); Muzica de cameră: Diana Amelian, Amalia Ungureanu, Daniel Paladini, Teodora Fronescu (coordonator- prof. Maria Lupu); Muzică de cameră: Ayana Cărare, Ana Maria Chiriță, Maria Gheba, Dragoș Vlădeanu (acompaniază prof. Gabriel Pinter)

Cel de-al doilea concert va fi duminică, 29 mai 2022, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă din municipiu :
Va fi un concert extraordinar al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, deoarece, sub bagheta dirijorului Aurelian Croitoru și sub coordonarea maestrului Ștefan Coman, orchestra și soliștii Ansamblului nu vor oferi tulcenilor, ca de obicei, folclor tradițional ci muzică ce evocă parfumul vremurilor de altădată.

Accesul la cele 2 concerte se va face în baza unei invitații. Invitațiile pot fi ridicate începând de marți, 24 mai 2022, de la muzeele ce găzduiesc cele 2 evenimente : Casa Avramide, pentru spectacolul de sâmbătă și pentru spectacolul de duminică, de la Muzeul de Artă Tulcea.

 

(sursă info și foto : comunicat ICEM Tl)

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT