Stiri din tulcea

Județul nostru are, din păcate, rata mortalității infantile de 3 ori mai mare față de media UE

14 decembrie 2022
Județul nostru are, din păcate, rata mortalității infantile de 3 ori mai mare față de media UE

Județul nostru are, din păcate, rata mortalității infantile de 3 ori mai mare față de media UE

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3 – media europeană, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020 iar în judetul Tulcea mortalitatea infantilă a ajuns la 10 la mia de copii născuți vii, de peste 3 ori mai mare față de UE, avetizează organizația Salvați Copiii România, printr-un comunicat de presă primit la redacție.

Județul cu cea mai mare rată, în acest sens, este Satu Mare, cu o mortalitatea infantilă de 11,1 la mia de copii născuți vii, arată datele INS pentru anul 2020.

În acest context, Salvați Copiii România face un apel pentru dotarea urgentă a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe site-ul Salvați Copiii.
Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2022.
Microîntreprinderile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit legii, în limita a 20% din impozitul pe venit.

„În interiorul Uniunii Europene, România este urmată de Bulgaria și Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuți vii) și Finlanda (1,8 la mie).
Deși mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, multe dintre decesele care survin la copii sub un an ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii.
Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România:
”Atunci când vine vorba despre salvarea vieții unui prematur, fiecare secundă e vitală, de aceea e crucial ca medicii să aibă la îndemână aparatură medicală performantă. Pentru a putea dota toate maternitățile și secțiiile de terapie intensivă neonatală cu incubatoare, cu ventilatoare de suport respirator, fiecare donație contează. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă, direct, investiție în viață”.

Harta mortalității infantile în România
· Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii;
· Tulcea – 10 ‰;
· Olt – 9,6 ‰;
· Mureș – 8,2 ‰;
· Suceava – 8,2 ‰;
· Harghita – 7,7‰;
· Mehedinți – 7,6‰;
·       Brașov – 7,1‰.

În cifre absolute, 1.104 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2020 în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă. Nevoile transmise de unitățile medicale sunt dintre cele mai diverse: de la ventilatoare neonatale de generație nouă, mese de reanimare la incubatoare și alte echipamente medicale performante.

(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România:)