IPJ Tulcea informează – Stop violenței în familie!

16 martie 2023 | Actualitate
IPJ Tulcea informează – Stop violenței în familie!

IPJ Tulcea informează – Stop violenței în familie!

Nu esti singur!                       SOLICITĂ SPRIJIN!                             Sună la 112!

Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea a emis azi un comunicat de presă prin care ne transmite informații privind violența în familie, cu o serie de sfaturi și recomandări, precum și detalii legate de Ordinul de protecție provizoriu.

Violența domestică nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie și nu dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului.

Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba. De cele mai multe, acesta recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația conflictuală.

Rămânând și acceptând în continuare abuzurile repetate, în speranța că agresorul va conștientiza într-un final că a greșit și se va schimba, victima îi consolidează acestuia convingerea că își poate permite și mai mult. Răbdarea victimei contribuie, în fapt, la perpetuarea problemei.

Violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție, care poate avea o durată de până la șase luni.

În baza acestui instrument, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum:

▪︎ reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;
▪︎ obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
▪︎ obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Recomandări pentru prevenirea și combaterea violenței domestice:

▪︎ nu intrați în conflict cu membrii familiei care se află sub influenţa băuturilor;
▪︎ evitați certurile cu persoanele din familie pe care le cunoşti ca fiind violente;
▪︎ sunați la 112 şi solicitați sprijin dacă viaţa sau sănătatea dumneavoastră sunt puse în pericol!
▪︎ solicitați eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală;

(sursă info și fot : comunicat de presă IPJ Tulcea )

Alte Articole

Măsuri minimale de protecție împotriva caniculei la locul de muncă

Măsuri minimale de protecție împotriva caniculei la locul de muncă

20 iunie 2024

În contextul în care sunt prognozate temperaturi ridicate extreme, este indicat să cunoaștem măsurile de protecţie a persoanelor încadrate în muncă în conditii de canicula, publicate de Inspectoratul Teritorial de…

CISTESTE MAI MULT
Ziua Silvicultorului 2024 a fost sărbătorită la Tulcea

Ziua Silvicultorului 2024 a fost sărbătorită la Tulcea

20 iunie 2024

În fiecare an, începând din 1991, în luna iunie este marcată Ziua Silvicultorului, o sărbătoare oficială legiferată prin Statutul Personalului Silvic iar în acest an ea a fost sărbătorită la…

CISTESTE MAI MULT