Stiri din tulcea

IPJ Tulcea informează în legătură cu noutățile legislative privind accidentele mortale

14 iulie 2023
IPJ Tulcea informează în legătură cu noutățile legislative privind accidentele mortale

IPJ Tulcea informează în legătură cu noutățile legislative privind accidentele mortale

Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente mortale

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au desfășurat în această săptămână, activități informative în rândul conducătorilor auto din județul Tulcea, cu privire la riscurile asociate consumului de alcool sau droguri la volan și a conducerii fără permis de conducere.

Scopul activităților a fost informarea conducătorilor auto cu privire la modificările Codului Penal prin Legea nr. 213/2023, modificări ce privesc conducătorii auto care comit un accident rutier soldat cu pierderi de vieți, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere.

Legea are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Astfel, conducătorul auto, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Noua lege (nr 213/2023) a intrat în vigoare ieri, 13 iulie 2023, când Poliția Română a publicat un mesaj scurt și concis legat de această modificare :
„Închisoare cu executare!”
Conform noilor modificări legislative, cei care comit un accident mortal, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere trebuie să uite de termenul „suspendare”.

(surse info, foto : comunicat de presă IPJ Tulcea, fb politiaromana.ro)