Întâlnire organizată la Tulcea de Colegiul Medicilor din România privind problemele sistemului sanitar din județ

31 august 2022 | Sanatate
Întâlnire organizată la Tulcea de Colegiul Medicilor din România privind problemele sistemului sanitar din județ

Întâlnire organizată la Tulcea de Colegiul Medicilor din România privind problemele sistemului sanitar din județ

În această dimineață, în municioiu, a avut loc o întâlnire de lucru organizată de Colegiul Medicilor din România în care s-a discutat despre problemele cu care se confruntă sistemul sanitar din județul Tulcea.

La eveniment au participat atât președintele Colegiului Medicilor din România, prov. univ. dr. Daniel Coriu, cât și vicepreședintele structurii, dr.Valeria Herdea, respectiv secretarul Colegiului, dr. Gindrovel Dumitra, dar și directorul Colegiului Medicilor București, dr. Anamaria Nițulescu.

Discuțiile au fost deschise de prov. univ. dr. Daniel Coriu, care a explicat, printre altele, de ce intervenția în această zonă a țării ar trebui să constituie o prioritate la nivel național și a calificat întâlnirea organizată la Tulcea drept o premieră, dată fiind deschiderea autorităților locale față de optimizarea sistemului de sănătate publică la nivelul județului nostru, conform unui comunicat al Consiliului Județean Tulcea, primit la redacție.

CJ Tl Colegiul Medicilor Ro pres intalnire

„Nu poți avea un act medical de calitate, echitabil, în timp real, cu cinci medici pe urgențe, la Ambulanță. În ceea ce privește medicina de familie, Tulcea are un necesar de 122 de medici, dar are numai 80.
Media medicilor la nivel național este 1 la 1600 persoane, iar la Tulcea este 1 la 2000 persoane.

Spitalul județean duce lipsă de personal, există specializări deficitare, precum pediatria, neonatologia, dar și specializări neacoperite, așa cum este hematologia, alergologia.
De asemenea, îngrijorătoare este și scăderea numărului de internări cu 37% la acuți și cu 20% la cronici, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă pe termen lung pentru funcționarea spitalului județean“,

a transmis profesorul Daniel Coriu.

Președintele Colegiului Medicilor din România a adus în discuție și faptul că județul Tulcea se poate constitui într-un proiect pilot de intervenție pentru revitalizarea sistemului de sănătate, un model ce ar urma să fie diseminat și în alte județe defavorizate din acest punct de vedere.

Astfel, printr-un parteneriat între autoritățile publice din județ, structurile profesionale, dar și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu se poate acționa pe termen scurt, mediu și lung pentru creșterea calității actului medical în Tulcea.

Printre măsurile propuse se numără promovarea facilităților oferite de județul Tulcea la toate întâlnirile profesionale la care participă Colegiul Medicilor, dar și inițierea unor modificări legislative care să avantajeze județul Tulcea (accesibilizarea posturilor pentru cadrele medicale interesate, modificări privind rezidențiatul, etc).

Prezent la întâlnirea de lucru, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre cele șapte proiecte în valoare de 70 de milioane de euro demarate pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Tulcea – cea mai mare investiție din România finanțată cu fonduri europene pentru o unitate sanitară – dar și despre problema privind accesibilitatea în județ, care ar putea fi atenuată după finalizarea podului de peste Dunăre :

CJ Tl Colegiul Medicilor Ro intalnire H T

„Determinarea noastră de a ridica standardul Spitalului Județean de Urgență Tulcea poate fi probată prin investițiile europene realizate în această unitate sanitară, care își propune să fie una modernă, de interes pentru cadrele medicale. Dacă noi creăm condițiile necesare, investim în infrastructură și aducem tehnologie de top la Tulcea, atunci poate și cadrele medicale s-ar stabiliza aici, în județul nostru. Avem șapte proiecte în valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență și vă spun că Tulcea se poate lăuda cu cea mai mare investiție din România finanțată cu fonduri europene pentru o unitate sanitară.

Avem într-adevăr și o problemă de accesibilitate, care ar putea fi atenuată după finalizarea podului de peste Dunăre.
Noi, autoritățile județene, am făcut și facem în continuare toate eforturile posibile pentru a le oferi tulcenilor calitate în actul medical. Dar dincolo de toate lipsurile de care s-a vorbit aici, vreau să vă spun că Tulcea a avut și are un corp medical de elită, de înaltă ținută morală și profesională. Ceea ce ne dorim să facem cu acest grup de lucru care s-a propus astăzi aici este să creăm starea sufletească, morală, pentru a determina medicii să se stabilizeze aici, în județul Tulcea“,

a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

De asemenea, la discuții au mai luat parte Mirela Furtună, deputat în Parlamentul României, prefectul județului, Alexandru Dan Munteanu, primarul municipiului, Ștefan Ilie, dr. Emilia Stamate, președintele filialei Tulcea a Colegiului Medicilor din România, dr. Dumitru Vâlcu, secretar al Colegiului Medicilor Tulcea, dar și președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea, Eugenia Vasile, respectiv Carmen Caloianu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Tulcea.

(sursă info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT