Stiri din tulcea
Insula Ceaplace din Delta Dunării este pregatită pentru „cuibărit”
Insula Ceaplace din Delta Dunării este pregatită pentru „cuibărit”
În cursul săptămânii trecute s-au finalizat operațiunile de amenajare a zonelor de cuibărit din Insula Ceaplace și prin urmare zona este pregătită și anul acesta să-și primească oaspeții, după cum a anunțat Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
În fiecare an, din cauza puterii de erodare a valurilor lacului Sinoe, insula Ceaplace pierde porțiuni semnificative din plaja și stufărișul necesar cuiburilor și de aceea trebuie, anual, să intervină inspectorii și agenții ecologi ai Biroului Monitoring, Districte Zone Protejate din cadrul ARBDD.
Mai exact, se transportă și se aranjează pe insulă cantități suplimentare de stuf pentru a ajuta la consolidarea și extinderea zonelor de cuibărit.
La începutul lunii februarie sosesc în deltă primii pelicani creți (Pelecanus crispus) – cea mai mare specie de pelicani din lume și una dintre zonele de cuibărit preferate de aceștia este Insula Ceaplace, declarată Zonă Strict Protejată exact pentru acest scop.
„România este una dintre puținele țări din Europa unde se întâlnesc ambele specii europene de pelicani, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus).
Pelicanii sunt printre cele mai emblematice specii de pe Pământ.
În România, aceștia reprezintă simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunării și o atracție pentru mulți turiști care vizitează delta, fiind printre cele mai mari înaripate din țara noastră.
Spectacolele încântătoare pe care le oferă aceste impozante păsări, cu impresionantele escadrile care pleacă și se reîntorc în fiecare an, cu un întreg ritual de hrănire aparte de alte specii de păsări, nu pot fi întâlnite decât în una dintre cele mai interesante și spectaculoase zone umede din lume – Delta Dunării.”
(sursă info și foto : fb ARBDD.