Stiri din tulcea

Instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii după acte! Legea subțierii dosarului cu șină a fost adoptată de Parlament!

13 octombrie 2021
Instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii după acte! Legea subțierii dosarului cu șină a fost adoptată de Parlament!

Instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii după acte! Legea subțierii dosarului cu șină a fost adoptată de Parlament!

În calitate de for decizional, deputații au adoptat, astăzi, proiectul de lege prin care instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale nu vor mai avea dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

cdep plen

Astfel, legea inițiată de deputatul PNL George Tuță merge la promulgare.

Practic, celebrul dosar cu șină va deveni istorie, iar oamenii nu vor mai fi nevoiți să facă și să depună copii după fiecare act, de fiecare dată când li se cere de la vreo instituție publică!

dosar sina

După ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, instituțiile publice vor fi obligate să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora.

george tuta pnl copii acte

 În prezent, statul emite nişte documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocraţiei, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituţiile vor fi nevoite să recurgă la soluţii simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administraţia publică să nu fie reticenţi la schimbare, ci să privească spre viitor.

acte necesare

Încă de la începutul mandatului am avut în plan o inițiativă legislativă care să interzică instituțiilor publice să ceară oamenilor copii după acte emise tot de instituții publice. Spre exemplu, serviciul de parcări de reședință din multe orașe nu va mai avea voie să solicite copii după acte de la acei șoferii care doresc să își prelungească un contract de închiriere. Azi, solicitantul trebuie să aducă o copie de buletin și una de talon pentru a dovedi că locuiesc la adresă și au dreptul la loc de parcare. Or, toate aceste informații sunt deja în posesia statului român. Care fie nu știe unde să le caute, fie îi este mai comod să vi le ceară iar și iar în fiecare an. Vreau să forțez administrația publică să fie inovativă, să găsească soluții pentru a repara o aiureală administrativă ce ține de 30 de ani.

a declarat deputatul PNL George Tuță.

Legea a fost susținută de parlamentari de la toate partidele și dacă va fi promulgată, ea va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022.

(Sursă info: digi24.ro și news.ro)