Stiri din tulcea

INSCOP: PSD conduce în intenția de vot a românilor, de când Rusia a invadat Ucraina

9 martie 2022
INSCOP: PSD conduce în intenția de vot a românilor, de când Rusia a invadat Ucraina

INSCOP: PSD conduce în intenția de vot a românilor, de când Rusia a invadat Ucraina

Partidul Social Democrat conduce în clasamentul intenției de vot cu 32%, iar PNL creşte la aproape 20%, în timp ce formaţiunea AUR pierde 3,5 puncte procentuale în doar o lună, arată cel mai recent sondaj INSCOP, realizat în perioada 2-7 martie, cu privire la intenţia de vot a românilor după războiul din Ucraina, declanșat de Rusia, relatează Libertatea.

Sondajul INSCOP mai arată că majoritatea românilor consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina, iar ponderea celor care cred că România merge într-o direcție bună s-a dublat după invadarea Ucrainei!

INTENȚIA DE VOT PENTRU PARTIDE în primul sondaj național INSCOP MONITOR cu date culese intre 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă. Raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot reprezentând 72,8% din totalul eșantionului:
– PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).
– Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).
– AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)
– USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).
PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusesti din Ucraina.
Creșterea usoara a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care castiga puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.
Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid.
Nu stim in acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci.
In mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocari de securitate, dar si socio-economice, vor influenta puternic optiunile electorale.
La fel cum pozitionarea partidelor de opozitie fată de agresiunea Rusiei si consecintele acestei invazii pentru securitatea si calitatea vietii in Romania vor avea efecte asupra intentiei de vot.
Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

arată Remus Ştefureac, președintele INSCOP, într-o postare pe Facebook.