INS: 87% din venitul unei familii din România se duce pe cheltuieli cu traiul de zi cu zi

6 aprilie 2022 | Economie
INS: 87% din venitul unei familii din România se duce pe cheltuieli cu traiul de zi cu zi

INS: 87% din venitul unei familii din România se duce pe cheltuieli cu traiul de zi cu zi

Cifrele ultimelor luni ale anului trecut arată că cei mai mulți bani din bugetul unei familii au mers doar pe alimente, relevă datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică, relatează economica.net.

În medie, pe lună, venitul unei familii a fost de 6.055 de lei și al unei persoane de 2.395 lei, dar datele diferă între românii care trăiesc la oraș și în mediul rural. În ambele cazuri, însă, cei mai mulți bani s-au dus pe cheltuielile uzuale: aproape 33% din buget pe alimente, 16% pe facturi și taxe. Pe ultimele locuri în topul cheltuielilor se află educația și bugetul alocat pentru activități cultural sau de relaxare…

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul IV 2021, în termeni nominali, 6.055 lei pe gospodărie şi 2.395 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul IV 2021, în medie, de 5.291 lei lunar pe gospodărie (2.093 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.591 lei lunar pe gospodărie (2.212 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 464 lei lunar pe gospodărie (183 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, respectiv 68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor. La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,2%), veniturile în natură (7,7%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Totodată, cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

Mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2021, în medie, 32,3% din consumul gospodăriilor

se arată în comunicatul Institutului Naţional de Statistică (INS) publicat miercuri.

Sursă info și foto: economica.net

Alte Articole

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

18 iunie 2024

Firmele care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj…

CISTESTE MAI MULT
A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

10 iunie 2024

  Începând de azi, 10 iunie, românii care vor să economisească pot cumpăra titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6%, respectiv…

CISTESTE MAI MULT