Informații privind reciclarea brazilor de Crăciun

3 ianuarie 2024 | Actualitate
Informații privind reciclarea brazilor de Crăciun

Informații privind reciclarea brazilor de Crăciun

 

„Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor!”,

transmite președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, celor care au ales să folosească un brad de Crăciun natural în acest an.

ANPM d reciclare brazi Craciun ian 23
Branches of spruce on a blurred background of the city landscape.

Tradiția păstrării bradului natural până la Sărbătoarea Sfântului Ioan e greu de respectat, mai ales în cazul brazilor împodobiți cu mult înainte de Crăciun, așa că mulți dintre noi aleg să îi despodobească imediat după Revelion și să îi scoată la colț de stradă, cu toate că acest lucru nu ar trebui să se întâmple, atenționează Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea care a transmis azi informațiile publicate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Potrivit sursei, firmele care au contracte cu unitățile administrativ-teritoriale, pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor organizează, pe parcursul acestei luni, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați, astfel încât aceștia să ajungă în stațiile de compostare, pentru a fi transformați în compost și anunță programul pe site-urile proprii sau prin anunțuri afișate în locuri publice.

Din păcate, mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deși ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate și să îi ducă în zonele de depozitare a deșeurilor, recuperând sacii pentru transport”, subliniază Președintele ANPM, adăugând că, pentru a putea fi reciclați, brazii trebuie curățați de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor.
Mai mult, practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, este extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru mașinile care sunt parcate în apropierea blocurilor.

În zonele de case, cantitatea de brazi uscați este mult mai mică, pentru că oamenii fie îi mărunțesc și îi pun la rădăcinile altor pomi, pe post de rumeguș, pentru a le proteja de boli și dăunători, fie îi taie și îi păstrează pentru foc sau grătar ori îi transformă în obiecte de decor naturale.

O altă variantă, pentru predarea brazilor uscați în vederea reciclării, o reprezintă punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensați cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături, aceste campanii fiind anunțate pe site-urile sau paginile de social media ale magazinelor respective.

În ceea ce privește brazii de Crăciun cumpărați în ghiveci, aceasta este cea mai fericită situație, pentru că aceștia pot fi replantați în natură, după despodobire, pentru a produce din nou oxigen, cu condiția ca brazii să fi fost îngrijiți corespunzător în perioada petrecută în casă, fiind udați și poziționați la o distanță rezonabilă față de sursele de căldură.

Romsilva brad Craciun in ghiveci

De asemenea, este important ca, înainte de replantare, brazii în ghiveci să fie lăsați câteva zile la o temperatură de tranzit, precum un balcon sau o terasă neîncălzite, pentru a se acomoda mai ușor mediului exterior și abia ulterior pot fi plantați în gropi generoase săpate în locuri ceva mai ferite de soare puternic, spre nord sau nord-est, după cum a explicat președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Din fericire, oamenii se gândesc din ce în ce mai mult la natură și aleg să investească în brazi artificiali, pe care îi pot utiliza chiar și 10-15 ani, protejând astfel mediul înconjurător și prin urmare, numărul brazilor tăiați pentru a fi decorați de Crăciun (peste 60 de milioane anual la nivel european) scade de la an la an, conform statisticilor.

(surse info, foto : fb APMTL, fb RnpRomsilva)

Alte Articole

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

23 iulie 2024

  Pornind de la un caz concret, ce a avut loc ieri, 22 iulie, când a fost semnalat pericolul desprinderii unei porțiuni din aticul unui bloc situat pe strada Mihail…

CISTESTE MAI MULT
Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

22 iulie 2024

După ce, în luna aprilie a acestui an, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Tulcea a emis 2 avize de mediu pentru parcuri eoliene, săptămâna trecută, agenția tulceană a emis alte…

CISTESTE MAI MULT