Stiri din tulcea

Informații la zi privind proiectele de drum expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța

24 martie 2023
Informații la zi privind proiectele de drum expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța

Informații la zi privind proiectele de drum expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța

Construirea drumurilor Expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța este asteptată și dorită de mulți tulceni și nu numai și de aceea cetățenii interesați din regiune caută informații legate de acest subiect și adresează întrebări celor ce le pot oferi, printre care și deputatul de Tulcea, George Șișcu, care a publicat azi datele la zi transmise de conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, mai exact, directorul general CNAIR, Cristian Pistol.

Potrivit deputatului tulcean, lucrurile nu arată extraordinar de bine, câtă vreme încă nu avem pentru nici unul din cele două drumuri expres traseul final, nu au fost identificați proprietarii de teren, nu avem acord de mediu și nici începute studiile geo/topo/arheologice în teren.

Cea mai mare întârziere a fost cauzată de identificarea soluțiilor de legare a acestui drum expres cu podul de peste Dunăre de la Brăila, precum și de problema intersecției variantelor de traseu a drumului Tulcea-Constanța cu ariile unor poligoane miliare ale Ministerului Apărării.

Este evident că lucrurile nu evoluează atât de repede pe cât am vrea, în condițiile în care contractele pentru studiile de fezabilitate și proiectare, (în valoare de aproape 3 milioane de euro, respectiv 3,6 milioane de euro pentru segmentele Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța), au fost semnate în 2020 și termenul de predare ar fi trebuit să fie de 24 de luni, dar ne apropiem de 36 de luni.

În limbajul tehnic al celor de CNAIR, ambele proiecte de drum expres se află în faza de analiză a AMC1, așa-numita Analiză Multicriterială de Traseu Etapa 1 (AMC1). Abia în faza următoare, AMC2, vom avea un traseu definitiv pentru Drumurile Expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța.

Ce urmează?
Pe traseele finale, după recepționarea documentației AMC2, vor fi realizate studiile geotehnice, topografice și arheologice și, în paralel, vor fi elaborate documentațiile privind identificarea proprietarilor terenurilor de pe traseu, precum și documentațiile de mediu. Abia în urma recepționării și avizării acestor din urmă documentații se poate trece la emiterea Hotărârii de Guvern, avizării din partea Ministerului Transporturilor, în cadrul Consiliului Interministerial și se poate trece la realizarea proiectului tehnic de execuție și a documentației necesare obținerii autorizației de construire.

În aceste condiții, deputatul George Șișcu nu se poate pronunța în legătură cu momentul în care ar putea să înceapă lucrările, cu atât mai mult , cu cât există și problema finanțării lucrărilor-propriu zise.
Din păcate, există o fereastră foarte mică de oportunitate privind apelurile pentru fondurile europene 2021-2027 și întâietate la alocarea fondurilor o vor avea proiectele mature.

(sursă info și foto : fb George.Siscu.Deputat)