Stiri din tulcea
Informații la zi privind Programul pentru Acvacultură și Pescuit
Informații la zi privind Programul pentru Acvacultură și Pescuit
De la inceputul acestei luni, Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene a publicat o serie de informații privind Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021-2027.
Fondurile totale alocate prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit însumează 232 milioane de euro și vor sprijini, printre altele:
– investiții pentru modernizarea infrastructurii de pescuit și pentru respectarea obligației de debarcare,
– eficiența energetică și decarbonizarea pescuitului și acvaculturii,
– pescuitul costier la scară mică,
– investiții în proiecte de acvacultură durabilă, precum și diverse acțiuni care contribuie la obiective de conservare.
Acest program se concentrează pe promovarea acvaculturii și pescuitului responsabile, protejarea mediului marin și asigurarea securității alimentare a populației, fiind un angajament ferm și ambițios al Uniunii Europene de a dezvolta aceste industrii vitale în mod sustenabil și inovator, transmite ministerul citat.
Programul va contribui, de asemenea, la realizarea Politicii Comune de Pescuit și a priorităților politice ale UE în MareaNeagră, prin sprijinirea protecției și refacerii biodiversității și a ecosistemelor acvatice și prin sprijinirea tranziției energetice a sectorului pescăresc din România.
Programul sprijină modernizarea porturilor de pescuit, în vederea deservirii navelor de pescuit din segmentul flotei mari.
Pentru ambarcațiuni aparținând flotei pescărești de mici dimensiuni, programul susține modernizarea sau construirea de puncte de debarcare, realizarea sau modernizarea, inclusiv repararea, adăposturilor pescărești pentru protejarea pescarilor, ambarcațiunilor și uneltelor.
Sprijinul acordat pescuitului costier la scară mică este unul dintre domeniile specifice de interes ale Programului pentru Acvacultură și Pescuit 2021-2027. Pescuitul costier are un rol crucial în asigurarea securității alimentare locale, conservarea biodiversității marine și susținerea comunităților pescărești tradiționale.
Acest sprijin financiar sporește reziliența pescarilor în situația diminuării veniturilor obținute din pescuitul comercial ca urmare a încetării temporare a activității.
Programul pentru Acvacultura si Pescuit sprijină investițiile în extinderea și modernizarea fermelor de acvacultură, diversificarea veniturilor și introducerea unor specii noi precum somnul european, șalăul, sturionii, moluștele, crustaceele și algele.
De asemenea, programul încurajează utilizarea proceselor/procedeelor tehnologice care au ca efect reducerea amprentei de carbon a unităților de acvacultură, inclusiv producerea de energie regenerabilă.
În plus, producătorii din sectorul pescăresc sunt încurajați să identifice și să consolideze modalități durabile de comercializare, apropiind produsele de consumatorul final.
Programul acordă o atenție deosebită capacității administrative a grupurilor locale pescărești de acțiune din zonele pescărești (FLAG) și/sau elaborării strategiilor de dezvoltare locală pentru zonele pescărești și de acvacultură.
Astfel, programul susține atât înființarea unor noi FLAG-uri, cât și continuarea activității FLAG-urilor înființate anterior.
Știați că scrumbia de Dunăre, produs românesc protejat la nivel european, este procurată cu ajutorul asociațiilor de pescari din localitățile Murighiol și Sfântu Gheorghe?
Programul pentru Acvacultură și Pescuit poate contribui la îmbunătățirea competivității IMM-urilor din domeniul pescăresc și la creșterea ocupării forței de muncă, prin promovarea organizării pescarilor și acvacultorilor în asociații cooperatiste, formării profesionale a pescarilor și acvacultorilor, dezvoltării locale în zonele pescărești.
(sursă info și foto : fb MinisterulInvestitiilorsiProiectelorEuropene)