Indemnizația pentru creșterea copilului va putea fi executată silit și pentru alte motive decât recuperarea banilor necuveniți
Indemnizația pentru creșterea copilului va putea fi executată silit și pentru alte motive decât recuperarea banilor necuveniți
Prevederea ce stabilește că indemnizația aferentă concediului pentru creșterea copilului poate fi executată silit numai dacă este vorba de recuperarea sumelor încasate necuvenit a fost declarată neconstituțională în ședința de miercuri a Curții Constituționale a României (CCR). Astfel, după oficializarea deciziei, indemnizația de creștere va putea fi urmărită silit și pentru alte motive.
„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 20 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor sunt neconstituționale, cu referire la indemnizația pentru creșterea copiilor prevăzută la art. 2 alin. (1) din acest act normativ”, scrie în comunicatul apărut la CCR.
Concret, prevederea care a fost declarată neconstituțională stabilește acum că „Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.”
După publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, această prevedere va deveni inaplicabilă, iar Guvernul (sau Parlamentul) va trebui să intervină cu modificări pentru a face corecturile indicate de judecătorii CCR. Momentan, nu știm din ce motive a fost declarată prevederea neconstituțională – vom afla după ce va fi redactată motivarea.
Efectul imediat al oficializării deciziei va fi că indemnizația de creștere va putea fi executată silit și pentru alte motive decât banii încasați necuvenit. Însă este greu de apreciat, în lipsa motivării CCR, ce alte motive ar putea fi vizate (orice motiv sau doar anumite motive).
Concediul și indemnizația de creștere se acordă, potrivit OUG 111/2010, persoanelor care, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat venituri cel puțin 12 luni din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură sau piscicultură.
Concediul de creștere se acordă până când copilul împlinește doi ani (sau trei ani, dacă are handicap). Indemnizația aferentă concediului este de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Indemnizația poate avea un cuantum între 1.250 și 8.500 de lei.
Atenție! Prevederea declarată neconstituțională va deveni inaplicabilă abia când decizia CCR va apărea în Monitorul Oficial. După acel moment, autoritățile vor trebui să modifice prevederile referitoare la concediul de creștere pentru a le pune în acord cu observațiile judecătorilor.
sursa:avocatnet.ro
Alte Articole
Reabilitare și Modernizare Zona Est – o altă stradă din municipiu a fost reabilitată integral
După ce, la finalul lunii septembrie, a fost anunțată reabilitarea, în cadrul proiectului Reabilitare și modernizare străzi Municipiului Tulcea, Zona Est etapa I, a străzii Plugarilor, între străzile Viticulturii și…
CISTESTE MAI MULTÎndemn către „consumatorii vulnerabili de energie” : Nu lăsa iarna să te prindă nepregătit!
În contextul în care sezonul rece se apropie, Direcția de Asistență și Protecție Socială (DAPS) Tulcea a publicat o serie de informații importante pentru cei care se încadrează în categoria…
CISTESTE MAI MULT