Stiri din tulcea

Închisoare de până la un an pentru „perturbări ale speciilor” din Rezervație

15 iunie 2021
Închisoare de până la un an pentru „perturbări ale speciilor” din Rezervație

Închisoare de până la un an pentru „perturbări ale speciilor” din Rezervație

Este de acum binecunoscută filmarea din Delta Dunării în care apare o șalupă ce intră intenționat într-un stol de pelicani, dar din păcate, gestul total iresponsabil al conducatorului șalupei nu este unul singular, potrivit celor publicate de ARBDD, care a anunțat că a primit în ultimul timp „foarte multe semnalări ale unor comportamente neadecvate ce contravin legislației de mediu”, iar ghidul de pe ambarcațiunea de unde s-a filmat totul nu părea surprins de ceea ce vedea, chiar a menționat că este bine că e filmată și fotografiată salupa în cauză ca să se vadă cum înțeleg unii să facă turism.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat că s-a autosesizat şi că i-a identificat atât pe prestatorul de servicii turistice de care aparține ambarcațiunea care a deranjat păsările cât și pe cel care o conducea, dar și că reprezentantul societății, ce a fost chemat la sediul instituției pentru clarificarea situației și verificarea documentelor de funcționare, nu s-a prezentat și în consecință, Comisariatul de control împreună cu Serviciul juridic al ARBDD va întocmi o sesizare către organele abilitate pentru începerea acțiunilor de cercetare penală, privitor la încălcarea prevederilor OUG nr. 57/2007, Articol 52, litera c și d, din care reiese că astfel de fapte constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

„Aglomerările de păsări trebuie protejate nu nederanjate, mai ales acum când este încă perioadă de cuibărit pentru unele specii. Trebuie să păstrăm distanța față de colonii și să nu perturbăm nici locurile de cuibărit, nici cele de hrănire sau odihnă pentru păsări.
Indiferent dacă suntem localnici, vizitatori sau utilizatori, cu toții beneficiem de resursele pe care le oferă Delta Dunării, prin urmare avem obligația morală și legală să respectăm drepturile tuturor vietăților naturii prin comportamente responsabile față de mediul care le susține existența.”