Stiri din tulcea
INCDDD: Record de vulturi codalbi la Sarinasuf
18 februarie 2022
INCDDD: Record de vulturi codalbi la Sarinasuf
Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au descoperit un număr impresionant de exemplare de vultur codalb în zona heleșteului de la Sarinasuf. Ieri au numărat un total de 85 de exemplare din această specie.
Ca o comparație, acum 10 ani în aceeași zonă existau doar 24 de codalbi!
Vulturul codalb este una dintre cele mai mari păsări de pradă din Delta Dunării. Specie protejată de lege, codalbul este urmărit de cei care iubesc să urmărească păsările în habitutal lor natural.
Dacă acum 10 ani am găsit după golirea heleșteului de la Sarinasuf un număr de 24 de codalbi, ulterior numărul de codalbi a crescut: 28, 44, 85 (ieri, 17 februarie 2022, Marinov Mihai, Alexe Vasile & Kiss J. Botond). Estimăm că au fost peste 100 de codalbi în heleșteu și zonele imediat învecinate, urmează să revenim pentru o nouă numărare a acestor păsări spectaculoase!Trebuie mentionat faptul că acum câteva zile colegul nostru Lucian Fasola-Matasaru ne-a informat, în cadrul proiectului, de un număr foarte mare de codalbi, 72.Investigațiile sunt realizate în cadrul proiectului “Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” de echipa de ornitologi dr. Marinov Mihai, dr. Doroșencu Alexandru, dr. Alexe Vasile și dr. Bolboacă Lucian Eugen, specializați pe cercetări privind starea de conservare a codalbului (Haliaeetus albicilla).Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării și în parteneriat cu patru entități, implementează proiectul „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD”, cod SMIS 2014+ 123322, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă Revizuirea Planului de Management si a regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării, arie naturală protejată, sit Natura 2000, pentru creșterea gradului de protecție si conservare a biodiversității.
(Sursă info: Facebook INCDDD Tulcea, Foto: Facebook INCDDD Tulcea, Vlad Ionete, pasaridinromania.sor.ro)