INCDDD: Record de vulturi codalbi la Sarinasuf

18 februarie 2022 | Turism
INCDDD: Record de vulturi codalbi la Sarinasuf

INCDDD: Record de vulturi codalbi la Sarinasuf

Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au descoperit un număr impresionant de exemplare de vultur codalb în zona heleșteului de la Sarinasuf. Ieri au numărat un total de 85 de exemplare din această specie.

Ar putea fi o imagine cu pasăre, natură, corp de apă şi iarbă

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi natură

Ca o comparație, acum 10 ani în aceeași zonă existau doar 24 de codalbi!

Vulturul codalb este una dintre cele mai mari păsări de pradă din Delta Dunării. Specie protejată de lege, codalbul este urmărit de cei care iubesc să urmărească păsările în habitutal lor natural.
pui codalb
Dacă acum 10 ani am găsit după golirea heleșteului de la Sarinasuf un număr de 24 de codalbi, ulterior numărul de codalbi a crescut: 28, 44, 85 (ieri, 17 februarie 2022, Marinov Mihai, Alexe Vasile & Kiss J. Botond). Estimăm că au fost peste 100 de codalbi în heleșteu și zonele imediat învecinate, urmează să revenim pentru o nouă numărare a acestor păsări spectaculoase!
Trebuie mentionat faptul că acum câteva zile colegul nostru Lucian Fasola-Matasaru ne-a informat, în cadrul proiectului, de un număr foarte mare de codalbi, 72.
Investigațiile sunt realizate în cadrul proiectului “Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” de echipa de ornitologi dr. Marinov Mihai, dr. Doroșencu Alexandru, dr. Alexe Vasile și dr. Bolboacă Lucian Eugen, specializați pe cercetări privind starea de conservare a codalbului (Haliaeetus albicilla).
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării și în parteneriat cu patru entități, implementează proiectul „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD”, cod SMIS 2014+ 123322, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă Revizuirea Planului de Management si a regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării, arie naturală protejată, sit Natura 2000, pentru creșterea gradului de protecție si conservare a biodiversității.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, pasăre, natură şi corp de apă
Ar putea fi o imagine cu pasăre, natură şi iarbă
(Sursă info: Facebook INCDDD Tulcea, Foto: Facebook INCDDD Tulcea, Vlad Ionete, pasaridinromania.sor.ro)

Alte Articole

Mirifica Delta Dunarii

Mirifica Delta Dunarii

30 mai 2024

Cu siguranta Delta Dunarii este un loc la care te-ai gandit sa ajungi cel putin o data in viata si sa te bucuri de liniste si relaxare in locuri unice…

CISTESTE MAI MULT
Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

24 mai 2024

  Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, aflat la Mila 23, locul de naștere al marelui nostru campion la canoe (perioada 1967 – 1984), este deschis pentru public,…

CISTESTE MAI MULT