Stiri din tulcea

În spatele mesajelor de la prieteni sau familie pot fi infractori cibernetici

29 ianuarie 2024
În spatele mesajelor de la prieteni sau familie pot fi infractori cibernetici

În spatele mesajelor de la prieteni sau familie pot fi infractori cibernetici

 

Pentru a putea plasa capcane frauduloase utilizatorilor, infractorii din online persistă în utilizarea rețelelor de socializare, în special prin mesagerie instantă și impersonare, și de aceea, pentru a ne proteja, trebuie să fim atenți când primim mesaje care solicită ajutor financiar prin mesaje private, chiar și atunci când provin de la prieteni, familie sau cunoștințe, fiind posibil ca respectivul cont să fie compromis, iar în spatele mesajelor să se afle atacatori, după cum a transmis azi Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC.

Prin urmare, este util să verificăm întotdeauna dacă vorbim cu posesorul legitim al contului, accesând un canal de comunicare alternativ sau prin apel telefonic.

Dacă, totuși, cădem în capcană, trebuie să anunțăm imediat banca pentru a încerca blocarea tranzacțiilor și pentru a furniza detalii pentru o analiză detaliată iar în cazul în care sunt pagube materiale prin această metodă, se depune o plângere la Poliție.

În plus, dacă informăm DNSC prin email (alerts@dnsc.ro) sau prin apel la 1911, putem discuta cu un operator care ne va îndruma în pașii necesari în astfel de situații. Echipa DNSC va examina metoda și va emite imediat avertizări pentru ceilalți utilizatori.

DNSC ne reamintește să-i anunțăm pe prietenii care și-au pierdut accesul la conturile de social media și să raportăm acele conturi ca fiind compromise pe rețelele sociale.

Mai multe recomandări și sfaturi putem găsi pe www.sigurantaonline.ro, un proiect de conștientizare lansat în 2021 de către Poliția Română, în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri din mediul privat.

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)