Stiri din tulcea

În premieră, Rusia ameninţă în mod direct că va opri livrările de gaz către Europa!

8 martie 2022
În premieră, Rusia ameninţă în mod direct că va opri livrările de gaz către Europa!

În premieră, Rusia ameninţă în mod direct că va opri livrările de gaz către Europa!

Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa, prin conducta Nord Stream 1, pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Rusia amenință Europa că va opri livrările de gaz: „Avem dreptul deplin”

Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă

a declarat Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

El a dat asigurări că Rusia nu face încă acest pas, dar a adăugat că Moscova se simte împinsă în această direcţie de politicienii europeni şi de acuzaţiile lor.

Potrivit Reuters, Novak a atras atenţia de asemenea că preţul la petrol ar putea creşte de peste două ori, până la 300 de dolari barilul, dacă SUA şi aliaţii lor ar interzice importurile de petrol rusesc, o sursă crucială de venit, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe pieţele financiare occidentale.

Nord Stream 1 asigură aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transmis din Rusia spre Germania şi apoi redistribuit spre mai multe ţări europene.

Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2, după ce Vladimir Putin a recunoscut independenţa provinciilor separatiste din estul Ucrainei și a semnat două decrete în acest sens pentru Donețk și Luhansk, mai relatează Agerpres.

Temerile unui război energetic între Rusia şi Occident sunt tot mai mari, în contextul în care SUA fac presiuni în rândul aliaţilor să interzică importurile de petrol din Rusia ca sancţiune pentru invadarea Ucrainei!

Comisia Europeană ar urma să prezinte, astăzi 8 martie, strategia prin care să își reducă dependența față de gazul rusesc. Asta după ce ieri, guvernul rus a aprobat și publicat o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei. Pe listă sunt SUA, Canada, toate ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan, potrivit unui comunicat al guvernului de la Moscova, citat de TASS, RIA Novosti şi AFP.

Sursă: agerpres.ro, hotnews.ro, Ilustrație: fanatik.ro, timpul.md