Stiri din tulcea

În premieră pe țară! Centru mobil de recuperare pentru copiii cu dizabilități, inaugurat în Mahmudia

23 septembrie 2021
În premieră pe țară! Centru mobil de recuperare pentru copiii cu dizabilități, inaugurat în Mahmudia

În premieră pe țară! Centru mobil de recuperare pentru copiii cu dizabilități, inaugurat în Mahmudia

Primul și singurul centru itinerant de recuperare din țară pentru copiii cu dizabilități a fost inaugurat în localitatea Mahmudia, județul Tulcea!

Este vorba despre un vapor plutitor dotat la standarde europene printr-un proiect european cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, dar și din fondurile unui renumit supermarket din țară prin fundația Sera România.

inaugurare centru itinerant copii dizabilitati 2

Centrul itinerant pentru recuperarea copilului cu dizabilități are 5 cabinete și 6 specialiști în total, și va circula periodic în peste 11 localități din Delta Dunării, inclusiv in zone defavorizate. Centrul asigură servicii de evaluare, recuperare complexă, consiliere, socializare și reintegrare socio-familială, precum și îngrijire de zi, toate destinate copiilor cu dizabilități ce provin din familii nevoiașe.

inaugurare centru itinerant copii dizabilitati 5

inaugurare centru itinerant copii dizabilitati 3

La inaugurare, panglica a fost tăiată de ministrul Muncii, Raluca Turcan, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, subprefectul județului Tulcea cu atribuții de prefect, Nicolae Topoleanu, dar și de Bogdan Simion, Director Executiv al Fundației SERA România.

inaugurare centru itinerant copii dizabilitati 6

Județul Tulcea are un specific aparte: distanțe mari, greu de parcurs. Dacă apare vulnerabilitatea în zone izolate, cel mai probabil statul, fără ajutorul partenerilor, nu își poate face simțită prezența. Atunci, ca ministru, împreună cu parteneri dedicați, unul dintre ei este Bogdan Simion, am decis să reformăm asistența socială în România. Este un proiect curajos, inovator, prin care urmăm beneficiarul. Vă felicit pentru ceea ce ați realizat și cred că ar trebui să deveniți model, nu numai pe partea de deplasare pe apă, ci și pe partea de uscat, unde am putea multiplica acest proiect. În același timp, doresc să vă îndemn să fiți solidari și receptivi la ceea ce vom propune legat de asistență socială în România. Vă doresc mult succes, să fie un proiect emblematic, pe care să-l urmărească și să-l îmbrățișeze toată lumea

a declarat ieri la inaugurare ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Peste 100 de copii cu dizabilități din mai multe localități din Delta Dunării vor beneficia de programe de recuperare în acest centru mobil. Prima oprire a vasului va fi la Măcin.
inaugurare centru itinerant copii dizabilitati 7
Vreau să îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect deosebit pentru județul Tulcea. Doamna ministru, vă mulțumesc că ați ajuns în județul nostru, unul cu o problematică deosebită. Acest proiect este unicat prin modul de aplicare la nivelul beneficiarilor. S-a spus că este o inițiativă care vizează mai mult Delta Dunării, dar să știți că beneficiarii sunt de-a lungul Dunării, inclusiv în zona de terasă, următorul popas fiind la Măcin. Faptul că acest centru itinerant se poate deplasa către beneficiar este un lucru extraordinar, motiv pentru care felicit pe toți cei care au gândit acest proiect. Acțiunile sunt mai mult decât lăudabile, pentru că sunt destinate copiilor, elementul primordial al societății. Doamna ministru, vă rog să vă îndreptați privirea către județul nostru, pentru că avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al decidenților, astfel încât la Tulcea să reușim să facem ceea ce ați spus mai înainte, respectiv o decentralizare, o reorganizare a acestui sistem de asistență socială, care să devină unul flexibil și în beneficiul copiilor.
a declarat ieri președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Centrul plutitor, primul de acest fel din țară, este realizat de Fundația SERA România și a apărut ca o nevoie specifică în această zonă, unde comunitățile nu au acces facil la mijloace de transport. Fundaţia SERA România este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, cu o bogată experienţă în domeniul protecţiei copilului şi al promovării drepturilor lor, ce asigură formarea și instruirea echipelor de specialiști angajați să lucreze cu beneficiarii.
inaugurare centru itinerant copii dizabilitati 8
Centrul itinerant este instalat pe un ponton plutitor, echipat cu aparatură medicală modernă și va circula în Deltă și în localitățile riverane Dunării pentru a asigura perioade de terapie frecvente și predictibile pentru copiii cu posibilități reduse de transport.