În largul țărmului românesc al Mării Negre se caută mine de război scăpate din Portul Odessa

22 martie 2022 | Actualitate
În largul țărmului românesc al Mării Negre se caută mine de război scăpate din Portul Odessa

În largul țărmului românesc al Mării Negre se caută mine de război scăpate din Portul Odessa

Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere a spațiului maritim al României, după avertizarea privind existența minelor în Marea Neagră. Un puitor de mine a ieșit în larg pentru a cerceta apele teritoriale românești, relatează biziday.ro.

Forțele Navale Române au dispus ieri, în regim de urgență, verificarea spațiului maritim al țării cu ajutorul navei puitor de mine “Viceamiral Constantin Bălescu”. În urma verificărilor, MApN a transmis că până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”.

Potrivit Reuters, avertizarea a venit din partea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care a susținut anterior că câteva sute de mine au fost împrăștiate în Marea Neagră după ce s-au detașat de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, în special din apropierea Odesei.

“Din cauza furtunilor, cablurile care legau minele de ancore s-au rupt. Vântul și curenții maritimi au făcut ca minele să plutească acum în derivă în partea de vest a Mării Negre, a transmis FSB, care precizează că aproximativ 420 de astfel de mine se află acum în Marea Neagră, iar acestea au fost plasate de forțele ucrainene.

Kievul a transmis că avertizarea agenției de securitate a Moscovei este falsă și că este, cel mai probabil, un mijloc de dezinformare menit să închidă părți ale Mării Negre. Ministerul Român al Apărării a mai transmis că Forțele Navale ale țării sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate, în cazul în care vor fi depistate într-adevăr mine.

Iată comunicatul integral transmis de Ministerul Apărării Naționale din România:

Cu privire la avizul emis de Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, facem următoarele precizări:
Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.
Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituția care coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).
Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeași dată, la ora 06.59.
După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligațiilor legale, tuturor instituțiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care ar observa existența unor asemenea pericole.
Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens.
În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice.
(Sursă info: biziday.ro, Facebook Ministerul Apărării Naționale din România)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT