În iulie se derulează o campanie de informare a tinerilor, femeilor însărcinate și a celor ce doresc să devină mame

2 iulie 2024 | Sanatate
În iulie se derulează o campanie de informare a tinerilor, femeilor însărcinate și a celor ce doresc să devină mame

În iulie se derulează o campanie de informare a tinerilor, femeilor însărcinate și a celor ce doresc să devină mame

În această lună, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) ne invită să ne îndreptăm atenția către sănătatea reproducerii sub sloganul „INFORMEAZĂ-TE! IMPLICĂ-TE! ALEGE SOLUȚIA POTRIVITĂ PENTRU TINE!”

Ministerul Sănătății, cu sprijinul  INSP și al direcțiilor de sănătate publică, desfășoară pe parcursul acestei luni o campanie dedicată promovării sănătății reproducerii.

Campania urmărește:
-împuternicirea / încurajarea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă (educarea privind comportamentele individuale de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală – ITS, prevenirea sarcinii nedorite și utilizarea contracepției);
– informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic.

Sarcinile la adolescente și tendința crescătoare a cazurilor noi de infecții cu transmitere sexuală, sunt două aspecte importante din sfera sănătății reproducerii.

Mamele adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală (inflamație a endometrului – mucoasa interioară a uterului) și infecții sistemice în comparație cu femeile cu vârsta mai mare. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global.

Nașterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecințe sociale precum abandonul școlar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou născutul.

Pe de altă parte, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice inițial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii.

Înainte de debutul vieții sexuale, adolescenții pot să se adreseze :

unui medic din cabinetul de planificare familialǎ;
medicului specialist obstetricǎ-ginecologie;
medicului de familie;
asistentului medical;
asistentului medical școlar;
asistentului medical comunitar;
mediatorului sanitar.

La cabinetul de planificarea familială, adolescenții pot să beneficieze de:
acces chiar şi fǎrǎ trimitere de la medicul de familie;
informații şi fǎrǎ a fi însoțiți de pǎrinți, chiar dacǎ sunteți minor;
consiliere gratuitǎ pentru alegerea unei metode contraceptive adecvate;
recomandǎri pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexualǎ.

Problematica sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor este responsabilitatea întregii societăţi care trebuie să aibă o atitudine proactivă pentru încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru susținerea tinerilor în adoptarea unui comportament reproductiv responsabil.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), insp.gov.ro.

(sursă info și foto : insp.gov.ro )

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT