Stiri din tulcea

În acest an se va ajunge la un total de 100 de cabinete de familie dotate cu echipamente medicale

3 aprilie 2024
În acest an se va ajunge la un total de 100 de cabinete de familie dotate cu echipamente medicale

În acest an se va ajunge la un total de 100 de cabinete de familie dotate cu echipamente medicale

 

 

Programul „Primul pas spre sănătate” va fi extins în acest an cu alte 60 de cabinete de medicină de familie ce vor fi dotate cu echipamente medicale, consursul de selecție a cabinetelor realizându-se până pe data de 15 mai 2024, după cum ne-a transmis, printr-un comunicat, organizația Salvați Copiii România.

Practic, în acest an, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical și astfel 15.000 de gravide, mame și copii vor avea parte de îngrijirea medicală adecvată în comunitățile lor, reducând astfel timpul, distanța și costurile pentru consultații pre și post natale. În plus, în acest fel, va scădea și presiunea pentru spitalele județene sau camerele de gardă din marile orașe.

Prin acest demers se extinde accesul la servicii medicale într-un total de 100 de cabinete în care vor putea ajunge circa 22.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile.

Salvati Co creste nr cabinete dotate in 24 2

„Accesul la servicii medicale este crucial pentru gravidele și mamele din comunități vulnerabile, iar mediul rural rămâne, de cele mai multe ori, decuplat și nemodernizat, ceea ce pune în pericol viețile nou-născuților. De aceea, noi punem accent pe munca în comunități, pe parteneriatul cu medicii din comunități, astfel încât să corectăm lacunele sistemului și să prevenim drame. Dotarea cabinetelor medicale din zona rurală este o necesitate.”,

explică Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Date statistice:

Conform raportărilor INS din anul 2021, un număr foarte mare de gravide nu au beneficiat de consultație prenatală, în total 51.053 de gravide, reprezentând 28% din totalul nașterilor. Practic, peste un sfert din numărul femeilor gravide din România nu au trecut prin nicio consultație înainte de naștere.
România este țara din UE cu cel mai mare număr de mame minore: 1 din 9 bebeluși născuți în România are mama adolescentă;1 din 10 avorturi s-a înregistrat la grupa de vârstă 12-19 ani în 2021.
România înregistrează una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, comparativ cu media UE de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii.
În 2021, România se afla pe ultimul loc în UE cu o rata de 7‰ privind mortalitatea primei copilării. Paradoxal sunt mai frecvente la vârsta de 1 an, când copilul ar trebui să fie sub supravegherea părinților.
Numărul de decese în mediul rural al copiilor sub vârsta de un an este mai mare decât cel înregistrat în mediul urban, respectiv 6,8‰ față de 4,5‰.
Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune din 2.862 de comune nu au medic de familie.
România se află pe penultimul loc privind bugetul pe sănătate, cu doar 6,47% din PIB, din care doar 0,24 reprezintă cheltuieli pentru prevenție în sănătate.
(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România)