În acest an, Sărbătoarea Floriilor este în aceeași zi cu Paștele Catolic

6 aprilie 2023 | Actualitate
În acest an, Sărbătoarea Floriilor este în aceeași zi cu Paștele Catolic

În acest an, Sărbătoarea Floriilor este în aceeași zi cu Paștele Catolic

 

Autoritățile sunt pregătite să întâmpine Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută şi ca Duminica Floriilor, cu atât mai mult cu cât, în acest an, sărbătoarea ortodoxă este în aceeași zi cu Paștele Catolic, după cum reiese din declarațiile comune privind măsurile adoptate pentru asigurarea ordinii și liniștii publice transmise de Prefectura Tulcea.

Vă prezentăm în continuare comunicatele emise de ISU Tulcea, IPJ Tulcea, Jandarmeria Tulcea și CPECA Tulcea :

În perioada Sărbătorii Floriilor și al Paștelui Catolic, foarte mulți credincioși se vor îndrepta spre lăcașurile de cult pentru a participa la slujbele religioase prilejuite de aceste mari evenimente ale creștinătății.
Astfel, riscul de producere a unui incendiu este crescut datorită utilizării lumânărilor, și ca urmare a numărului mare de participanți.
În acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta al județului Tulcea monitorizează în permanență evoluția dinamicii în teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul cetățenilor.
Pompierii militari sunt pregătiți să intervină oricând pentru stingerea incendiilor, acordarea de asistență medicală și pentru salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
De asemenea, răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat de echipajele SMURD, care vor acorda primul ajutor medical și vor asigura transportul persoanelor aflate în dificultate, la unitățile spitalicești.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite și pentru a nu deveni victime ale incendiilor, este necesară adoptarea unor măsuri simple, însă foarte importante:
– accesul credincioșilor în incinta lăcașelor de cult va fi permisă în limita capacității bisericii iar în condițiile unui număr foarte mare de participanți, se recomandă desfășurarea slujbelor religioase în afara bisericilor;
– este obligatoriu, menținerea ușilor de acces în poziție deschisă;
– totodată, parcarea autoturismelor persoanelor care participă la manifestările religioase se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție;
– enoriașii vor menține o distanță de siguranță față de cei din jurul lor, pentru a evita contactul dintre lumânări și hainele sau parul acestora;

În cazul izbucnirii unui incendiu pe timpul slujbelor religioase să apelează în cel mai scurt timp numărul unic de urgență 112 și se utilizează mijloacele inițiale de stingere a incendiilor.
Evacuarea se va face, pe cât posibil, fără să se creeze panică, copiii și bătrânii având prioritate.
De asemenea, în nici o situație, lumânările aprinse nu vor fi lăsate nesupravegheate sau la îndemâna copiilor.

Pompierii militari vă doresc sărbători liniștite și fără evenimente nedorite!

Și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea a luat măsurile necesare pentru prevenirea evenimentelor negative, în vederea bunei desfășurări a manifestărilor prilejuite în contextul Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută şi ca Sărbătoarea Floriilor, din acest sfârșit de săptămână.
Astfel, au fost suplimentate efectivele de siguranţă publică, iar echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente pe principalele drumuri pe care se preconizează creşteri ale valorilor de trafic.

Polițiștii de la ordine publică, de la structurile de poliţie rutieră, investigaţii criminale, dar și de la alte structuri, se vor afla în stradă și în proximitatea lăcaşurilor de cult, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum și protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Poliţiştii care vor acţiona suplimentar faţă de cei care se află în dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică, au ca prioritate atât prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor cât şi intervenția rapidă atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Pe drumurile publice, pe principalele artere şi în zona lăcaşurilor de cult, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii unor evenimente rutiere, în general a celor generate de excesul de viteză, fiind amplasate, în acest sens, în trafic, aparatele radar din dotare.

Pentru prevenirea evenimentelor negative, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea, adresează cetățenilor următoarele recomandări:
• Adoptaţi un comportament preventiv, pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare.
• În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult, manifestaţi atenţie sporită asupra banilor sau altor obiecte personale!
• În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!
• Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie.

Recomandări pentru circulaţia cu autoturismul pe drumurile publice
• Polițiștii tulceni recomandă conducătorilor auto să conducă preventiv, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc a fi extrem de periculoase.
• Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

În situaţiile în care există riscuri sau vulnerabilităţi ce pot afecta liniştea şi siguranţa, vă rugăm să apelaţi Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

De Sărbătoarea Floriilor și Paștele catolic, la datorie pentru siguranța cetățenilor
Jandarmii tulceni vor fi la datorie, ca de obicei, în mijlocul cetățenilor pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, mai exact în zona lăcașurilor de cult unde se vor desfășura manifestări religioase prilejuite de Duminica Floriilor și Paștele catolic.
Vor fi asigurate măsuri de ordine și siguranță publică în municipiul Tulcea, în principal, în zona lăcaşurilor de cult unde se vor desfăşura manifestări religioase, dar şi pe căile de acces către acestea, în zona parcurilor şi a locurilor aglomerate, cu scopul descurajării persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică sau comit alte fapte antisociale
(Participanților la manisfestarile din aceasta duminica li se recomanda sa 1, cei însoțiti de copii sunt sfatuiti sa 2…si tuturor, în cazul în care sunt victime sau martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, li se recom. sa 3
Totodată, în această perioadă vor fi constituite subunități de intervenție care să fie în măsură să intervină pentru soluționarea unor situații deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor.
Tuturor participanţilor la manifestările de orice natură organizate în această perioadă le recomandăm să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură, iar dacă sunt însoțiți de copii să îi supravegheze cu atenție, să acorde atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor personale și să solicite sprijinul jandarmilor, fie direct, fie prin apelarea numărului pentru apeluri de urgență 112 în cazul în care sunt victime sau martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială.
Să aveți Sărbători binecuvântate, iar celor care își serbează onomastica le urăm un sincer și călduros La mulți ani!

În contextul sărbătorilor Floriilor Ortodoxe și Paștelui Catolic, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Tulcea vor desfășura, la nivelul județului, activități de informare şi conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

Astfel, în această perioadă, vor avea loc acțiuni preventive și de informare antidrog, adresate persoanelor aflate în zonele de agrement, în locurile de cazare și în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber, în centrele de protecție ale DGASPC, în punctele de trecere a frontierei, dar și persoanelor care participă la evenimente cultural-artistice și manifestări religioase.
De asemenea, personalul angajat al unităților de cazare, restaurantelor, teraselor și barurilor va beneficia de sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, iar în incinta acestor spații vor fi afișate, la loc vizibil, datele de contact ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Tulcea.
Pentru că această perioadă coincide și cu debutul vacanței școlare pentru elevi, Agenţia Naţională Antidrog le recomandă adolescenților și tinerilor să evite tentațiile nesănătoase şi să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de droguri și să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.
Părinţilor le recomandăm să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită prietenilor acestora, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber și să comunice eficient, pentru a oferi copiilor un sprijin real în fața problemelor.
Toate aceste activități preventive fac parte din campania națională „Consumul de droguri ne privește pe toți!”, inițiată de Agenția Națională Antidrog la începutul lunii aprilie 2023.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870070, să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.

Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.

Vă dorim sărbători liniștite alături de cei dragi!
(sursă info și foto : Prefectura Tulcea)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT