În 2022, prin campania privind cancerul ”Ai grijă de sănătatea ta!”, se pune accent pe prevenție

6 mai 2022 | Sanatate
În 2022, prin campania privind cancerul ”Ai grijă de sănătatea ta!”, se pune accent pe prevenție

În 2022, prin campania privind cancerul ”Ai grijă de sănătatea ta!”, se pune accent pe prevenție

Desfășurată sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îții măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, campania privind cancerul din acest an are ca temă : ”Și tu poți preveni cancerul!” pentru a ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli, potrivit informațiilor transmise de DSP Tulcea.
Activitatea fizică este cea care previne creșterea în greutate și prin aceasta se reduce riscul apariției diferitelor tipuri de cancer.
Tot activitatea fizică reduce riscul de apariție a cancerului intestinului gros (colorectal) și la femei scade riscul de tumori mamare și uterine (endometrial), indiferent de greutatea corporală.  
În județul nostru, cu ocazia desfășurării acestei campanii se organizează : standuri IEC tematice în cadrul spitalelor din judeţ și distribuirea de materiale informative, punerea la dispoziţie de materiale IEC și afișarea acestora în loc vizibil în spaţiile de aşteptare, în cabinetele medicilor de familie, la maternități, în farmacii, clinici private etc., seminarii tematice cu adresate elevilor și viitorilor asistenți medicali, instruirea amc și msr, ca mijlocitori intre specialiștii sănătății si populația vulnerabilă din municipiul Tulcea, distribuire infografic și materiale informative în social media etc., postarea comunicatului de presa și a materialelor informative pe website-ul DSP Tulcea, diseminarea prin poșta electronică către partenerii campaniei a materialelor informative specifice temei, cu scopul transmitetii mesajelor principale ale campaniei.   
Magnitudinea problemei de sănătate publică reprezentată de factorii de risc implicați în declanșarea cancerului :
Tutun
– Consumul de tutun este principala cauză a cancerului pulmonar. Fumatul, prin substanțele generate în procesul de ardere a tutunului, declanșează apariția substanțelor cancerigene în atmosferă.
– Astfel, fumatul pasiv reprezintă un factor de risc inclusiv pentru nefumători (o atenție deosebită pentru copiii părinților fumători).
– Riscul de cancer pulmonar este de 20–25 de ori mai mare la bărbații și femeile care fumează, în raport cu cei care nu fumează.
– Riscul crește cu numărul anilor de fumat, cu numărul de țigarete fumate pe zi și cu cât vârsta la care s-a apucat de fumat este mai maica.
În Europa, fumatul cauzează aproximativ 82% din cazurile de cancer pulmonar.
Alcool
– Consumul de alcool este un factor favorizant pentru cel puțin șapte tipuri de cancer: oral, esofagian, faringian, laringian, cancer hepatic, cancer al intestinului gros (colon și rect) și cancer de sân.
– Indiferent de cantitate, consumul acestuia crește riscul bolii neoplazice.
– 49% dintre cancerele provocate de consumul de alcool nu sunt legate de consumul excesiv al acestuia.
– Mortalitatea prin cancerul hepatic a crescut cu 70% din 1990 până în 2019 în Uniunea Europeană.
– 30% din decesele prin afecţiuni gastrointestinale sunt atribuite direct consumului de alcool
Obezitate
– S-a estimat că riscul bolilor neoplazice este cu aproximativ 6% mai mare la persoanele obeze (IMC peste 30 kg/m2) în raport cu persoanele care își mențin o greutate corporală sănătoasă (indicele de masă corporală [IMC] cuprins între 18,5 și 25 kg /m2).
– Riscul de cancer colorectal crește cu 15% la persoanele supraponderale și cu 32% la persoanele
obeze, care au un indice de masă corporală [IMC] mai mare de 30 kg/m2 .
Problemetica de sănătate publică reprezentată de cancerul la copii
– Spre deosebire de cancerul la adulți, marea majoritate a cancerelor din copilărie nu au o cauză cunoscută.
– Multe studii au încercat să identifice cauzele cancerului la copil, dar foarte puține tipuri de cancer la copii sunt cauzate de factorii de mediu sau de stilul de viață.
– Datele actuale sugerează că aproximativ 10% din toți copiii cu tumori neoplazice au o predispoziție din cauza factorilor genetici.
– Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica factorii care influențează dezvoltarea tumorilor neoplazice la copii.
Campania „Ai grijă de sănătatea ta!” are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației asupra:
– Importanței cunoașterii factorilor de risc comportamentali care pot favoriza apariția cancerului
– Măsurilor active de diminuare a factorilor de risc comportamentali (renunțarea la fumat, diminuarea consumului de alcool, controlul greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos, etc)
 
Scopul campaniei este: Conștientizarea populației asupra factorilor de risc comportamentali, care pot declanșa sau favoriza evoluția cancerului iar mesajele principale sunt:
– Informarea corectă asupra diferiților factori de risc este esențială pentru eficacitatea prevenției și diminuarea efectelor nocive ale acestora.
– Anumite tipuri de cancere (pulmonar, de sân, colorectal,etc) pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
– Conștientizarea impactului factorilor de risc comportamentali în declanșarea cancerului vă poate salva viața.
În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor.
La nivel național, numărul cazurilor noi de tumori maligne depistate în perioada 2011‐2020 a scăzut de la 57117 (an 2011) la 52350 (an 2020), acestea reprezentând o scădere a incidenţei de la 283,5‰oo locuitori în 2011 şi 271,8‰oo locuitori în 2020 (an cu o scădere mai accentuată, în contextul pandemiei COVID‐19).
În ceea ce privește mortalitatea prin tumori maligne, în perioada 2011‐2020, se constată un trend ușor ascendent, de la 213,8‰00 locuitori în 2011 la 232.3‰00 locuitori în 2017.
Ȋn anul 2020 ȋn contextual pandemiei mortalitatea a scăzut la 223.0‰00.
La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor.
În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei boli.
(sursă info și foto : fb DSP Tulcea)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT