Stiri din tulcea

ICEM Tulcea va crea, cu ajutorul unei drone, modele digitale 3D pentru siturile arheologice din judeţ

29 septembrie 2021
ICEM Tulcea va crea, cu ajutorul unei drone, modele digitale 3D pentru siturile arheologice din judeţ

ICEM Tulcea va crea, cu ajutorul unei drone, modele digitale 3D pentru siturile arheologice din judeţ

Cele mai importante situri arheologice din județul Tulcea și Constanța vor fi scanate şi digitalizate cu ajutorul unei dronei, în vederea realizării unor modele 3D, în cadrul unui proiect derulat de ICEM Tulcea!
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociația Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica derulează în perioada 12 iulie – 15 noiembrie 2021 proiectul cultural “(Land[Map]. Digitizarea peisajului” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).
În cadrul proiectului cultural, ne-am propus să realizăm o digitizare a siturilor arheologice dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, prin care să le facem cunoscute specialiștilor din domeniu, dar și publicului larg.
Prin procesul de digitizare a peisajului, se doreste o conservare digitală a acestuia, o cercetare aplicată și comparativă cu surse cartografice sau imagini satelitare, accesibilitatea online și de oriunde la patrimoniul european.
Digitizarea patrimoniului cultural și natural este un subiect tratat cu mare atenție la nivel național și european prin care se urmărește atât conservarea și protejarea patrimoniului, cât și promovarea și dezvoltarea acestuia.
Diseminarea rezultatelor noastre se va face sub diferite forme: prin organizarea unei expoziții foto-documentare online, conferințe periodice organizate de membrii echipei, pentru a comunica publicului stadiul proiectului, metodele utilizate și rezultatele acestuia.
Pentru a face cunoscute rezultatele cercetării noastre, vom organiza activități muzeale online cu elevii și tineri din județele Tulcea și Constanța.
afirmă managerul de proiect – dr. Aurel-Daniel Stănică într-un comunicat de presă.
În cadrul proiectului, au fost realizate vizite în teren, la siturile din județele Tulcea și Constanța care necesită o digitizare a peisajului utilizând metode moderne, se mai precizează în comunicatul Muzeului de Istorie și Arheologie Tulcea.