Stiri din tulcea

ICEM TULCEA marchează ZILELE EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI

13 iunie 2023
ICEM TULCEA marchează ZILELE EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI

ICEM TULCEA marchează ZILELE EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI

În zilele de 16 și 17 iunie 2023, la Cetatea Noviodunum, situată în vecinătatea orașului Isaccea, se va desfășura o serie de evenimente cu participare gratuită, destinate publicului de toate vârstele, organizate de către Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Institutul Național al Patrimoniului, Primăria orașului Isaccea și Asociația Pro Noviodunum, cu ocazia ZILELOR EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI, conform informațiilor publicate de ICEM Tulcea.

Programul evenimentelor :

Vineri, 16 iunie
10.00 – 16.00 – Atelier de restaurare. Invităm pe toți cei care ne vor trece pragul să învețe cum să restaureze un vas ceramic, în cadrul unui atelier tematic. De asemenea, colegii noștri vor prezenta etapele restaurării unor obiecte arheologice descoperite în cadrul săpăturilor arheologice sistematice de la Cetatea Noviodunum.
10.00 – 16.00 – Arheolog pentru o zi. Colegii noștri de astăzi, micii arheologi vor participa la diferite activități, care se vor desfășura sub forma unor jocuri didactice pentru a învăța prin descoperire ce înseamnă arheologia, restaurarea unui vas ceramic, reconstituirea unei secvențe stratigrafice și desenarea unui obiect.
10.00 – 18.00 – ”La pas prin cetate”. Vizite ghidate la principalele obiective investigate arheologic la Cetatea Noviodunum
14.00 – 18.00 – Conferința publică “Noviodunum 70 – Prezent și perspective”. Echipa de specialiști ai sitului arheologic va prezenta rezultatele investigațiilor arheologice de la Noviodunum. Tema manifestării ”Noviodunum 70” o constituie prezentarea unei sinteze a cercetărilor arheologice pentru cei 70 de ani de când se realizează săpături arheologice la Isaccea-Eski Kale.
18.00 – 20.00 – Tabăra de Arheologie . Suntem extrem de entuziasmați să împărtășim tematica Taberelor de Arheologie! Anul acesta pornim într-o expediție care ne va cuceri indiferent de vârstă! Ne vom întoarce în Trecut pentru o expediție în lumea cercetătorilor, ne vom face noi prieteni, vom construi orașe, vom ridica un laborator pentru cercetare, vom avea un Muzeu pentru a studia evoluția și istoria din Triasic și până în prezent, învățăm tehnici de supraviețuire, reguli de campare, dar, cel mai important, vom socializa și ne vom distra!

Sâmbătă, 17 iunie
10.00 – 18.00 – ”La pas prin cetate”. Vizite ghidate la principalele obiective investigate arheologic la Cetatea Noviodunum
10.00 – 21.00 – “Picnic la cetate”. Acțiunea are ca scop promovarea patrimoniului cultural local, de îmbunătățire a accesului și participării comunității locale la cunoașterea patrimoniului arheologic. Pentru acest an, evenimentul „Picnic la Cetate” este gândit și organizat ca o modalitate de apreciere și mulțumire pentru mobilizarea exemplară a comunității locale în evenimentele recente.
14.00 – 18.00 – Conferința publică “Noviodunum 70 – Prezent și perspective”. Echipa de specialiști ai sitului arheologic va prezenta rezultatele investigațiilor arheologice de la Noviodunum. Tema manifestării Noviodunum 70 o constituie prezentarea unei sinteze a cercetărilor arheologice pentru cei 70 de ani de când se realizează săpături arheologice la Isaccea-Eski Kale.

Manifestările organizate s-au dorit o alternativă neconvențională de promovare a patrimoniului cultural local dobrogean, contribuind totodată la îmbunătățirea accesului și a participării comunității locale la cunoașterea patrimoniului arheologic.

Zilele Europene ale Arheologiei sunt marcate și în România din anul 2020.

”Educația prin/pentru patrimoniu, în sine, se bazează pe ideea că patrimoniul oferă elevilor posibilitatea de a se angaja în experiențe care îi fac să învețe lucruri noi. Aceștia nu dobândesc numai cunoștințe despre un context anume, ci patrimoniul, le oferă un context de învățare, în care vor dobândi o gamă mai largă de competențe. Ca atare, este modul cel mai adecvat de promovare a competențelor de învățare. Educația prin/pentru patrimoniu promovează utilizarea mediului cultural şi natural, deoarece se bazează pe învățarea activă sau prin descoperire; îi îndeamnă pe elevi să analizeze şi să discute rezultatele analizelor lor.

Totodată, colectivul Șantierului Arheologic Cetatea Noviodunum, în ultimii ani (Picnic la Cetate), a organizat activități educaționale, cât și evenimente culturale în spații alternative, pentru a atrage un nou public, care să înțeleagă ce reprezintă patrimonial cultural, protejarea acestuia și beneficiile pentru comunitatea locală.
Institutul Național al Patrimoniului, în calitatea sa de coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA), a lansat către organizațiile păstrătoare de patrimoniu arheologic, invitația de a-și deschide porțile și de a încuraja întâlnirea cercetătorilor cu publicul interesat. Inițiativa, desfășurată la scară europeană, are ca principal obiectiv evidențierea moștenirii culturale comune și creșterea gradului de coeziune a societății, prin participarea și accesul la cultură deschisă tuturor cetățenilor.
Colectivul Șantierului Arheologic Cetatea Noviodunum, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea s-a alăturat de la început acestui demers. Astfel, în acest an sărbătorim Zilele Europene ale Arheologiei  oferind publicului de toate vârstele un program care cuprinde ateliere tematice, vizite ghidate, prezentări.
Tema centrală a manifestării Noviodunum 70 o constituie prezentarea rezultatelor cercetărilor arheologice pentru cei 70 de ani de când se realizează săpături arheologice la Isaccea-Eski Kale.”

(surse info, foto: fb icemtulcea, isaccea.ro/cetatea-noviodunum )