Stiri din tulcea

Ia românească este în Patrimoniul UNESCO

2 decembrie 2022
Ia românească este în Patrimoniul UNESCO

Ia românească este în Patrimoniul UNESCO

IA, cămașa cu altiță, a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității UNESCO, scrie pe pagina oficială a asociației „La blouse roumaine”, care consideră că decizia luată de Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial este cel mai frumos cadou de 1 Decembrie.

Acest succes istoric este meritul tuturor comunităților, grupurilor, experților, asociațiilor și instituțiilor care au promovat IA românească dar și al tuturor oamenilor, în marea lor majoritate femei, care, începând cu 2012, au creat de la firul ierbii, organic, cea mai frumoasă mișcare culturală românească dedicată IEI și cămășii tradiționale românești în general.

Min Culturii IA in Patrimoniul Unesco 1 Dec 22 Maroc
Și Ministerul Culturii a transmis că „în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial care se desfășoară la Rabat (din Maroc), a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității”.

Dosarul de candidatură transnațională a fost coordonat de România și elaborat împreună cu Republica Moldova.

În prezent, cămașa cu altiță este creată, purtată, tezaurizată sau oferită de către creatorii din România și Republica Moldova, în toate regiunile celor două state, dar și peste granițe, devenind un ambasador atemporal pentru cultura și identitatea statelor implicate.
Astfel, purtată atât în mediul rural, la evenimentele festive, ceremoniale și ritualuri, cât și în cel urban, cămașa cu altiță este mai mult decât o marcă de identitate, fiind un echivalent al rafinamentului și sobrietății.

(surse info și foto : fb LaBlouseRoumaine10, MinisterulCulturiiRomania)