Stiri din tulcea

Horia Teodorescu: Edilii francezi vor investi în sprijinirea concretă a tulcenilor care se află în prima linie pentru ajutorarea refugiaților ucraineni

18 martie 2022
Horia Teodorescu: Edilii francezi vor investi în sprijinirea concretă a tulcenilor care se află în prima linie pentru ajutorarea refugiaților ucraineni

Horia Teodorescu: Edilii francezi vor investi în sprijinirea concretă a tulcenilor care se află în prima linie pentru ajutorarea refugiaților ucraineni

Întâlnire importantă, ieri, la Institutul Francez din România privind cooperarea româno-franceză pentru gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni!

Laurence Auer: „Nu este normal ca doar statele de la frontiera de est a Uniunii Europene să se ocupe de gestionarea acestei crize” Fortune Pellicano: „Vom identifica împreună nevoile pe care le aveţi în gestionarea crizei refugiaţilor şi vom găsi soluţiile cele mai bune”

Reprezentanţii structurilor asociative ale administraţiei publice locale din România, Moldova şi Franţa au semnat o declaraţie comună prin care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia şi îşi exprimă sprijinul pentru autorităţile ucrainene şi poporul din tara respectivă.

Declaraţia a fost semnată ieri, la Bucureşti, la Institutul Francez, în prezenţa Excelenţei Sale Laurence Auer, ambasadorul Franţei în ţara noastră, şi a secretarului de stat Akos Derszi, reprezentantul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Cooperare româno-franceză pentru gestionarea crizei refugiaţilor

În contextul actualei crize, administraţiile publice locale se află în prima linie pentru primirea refugiaţilor din Ucraina. Activităţile primarilor din Tulcea şi Isaccea, precum şi a primarilor din zona de nord a României au fost determinante în această perioadă şi vor continua şi în perioada următoare pentru primirea refugiaţilor, în parteneriat cu societatea civilă, cu comunităţile locale şi cu organizaţiile neguvernamentale.

În acest moment, 75.000 de persoane refugiate din Ucraina se află în România şi au nevoie de ajutor din partea tuturor cetăţenilor europeni, care sunt şocaţi de invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, un act barbar.

Europa a reacţionat rapid, sub conducerea Franţei în actuala criză umanitară, dar trebuie să continuăm eforturile începute, şi am făcut acest lucru prin activarea mecanismului european de protecţie civilă pentru rezolvarea situaţiei cu care ne confruntăm.

Pe lângă acesta, al doilea mecanism pe care l-am activat este acordarea unui statut temporar refugiaţilor din Ucraina pe teritoriul Uniunii Europene, indiferent de statul în care decid să rămână. Acest statut le va asigura refugiaţilor din Ucraina o protecţie care le va da posibilitatea să se instaleze, de exemplu, în Franţa, să aibă dreptul să muncească, drepturi sociale, dreptul la educaţie şi să beneficieze de asistenţa socială şi medicală necesară.

Nu putem lăsa România singură, în prima linie, pentru rezolvarea acestei crize umanitare. Nu este normal ca doar statele de la frontiera de est a Uniunii Europene – România, Polonia, Ungaria, Slovacia – să se ocupe de gestionarea acestei crize. De aceea, vă spun că puteţi conta pe sprijinul guvernului francez, pe sprijinul Ambasadei Franţei la Bucureşti, pentru a împărţi împreună acest efort. Unităţile administrativ-teritoriale din cele două state vor juca un rol esenţial, mai ales că nevoile sunt cunoscute în România, iar localităţile înfrăţite pot apela la partenerii lor din Franţa pentru a reloca o parte din refugiaţii primiţi în ţara dumneavoastră, dacă aceştia doresc să vină la noi în ţară.

a declarat Laurence Auer, ambasadorul Franţei în Români, relatează ziarul Bursa.

La eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care a venit cu un mesaj clar:

horia seminar institutul francez 3 horia seminar institutul francez 2

Am participat la un seminar privind mobilizarea autorităților locale române și franceze în contextul crizei umanitare generate de situația refugiaților din Ucraina.
➥ Colectivitățile teritoriale din Franța și România sunt conectate, de mulți ani, prin legături de cooperare, înfrățire și parteneriate.
➥ Am prezentat situația actuală din județul Tulcea unde încă de la debutul conflictului militar, tulcenii și-au manifestat pe deplin solidaritatea și sprijinul necontenit pentru vecinii ucraineni de peste Dunăre.
Răspunzând emoției și mobilizării cetățenilor, colectivitățile teritoriale franceze doresc să investească în sprijinirea concretă a populațiilor și a colegilor care se află în prima linie pentru primirea refugiaților în cadrul mecanismelor coordonate de autoritățile naționale și locale.
📌 Mulțumesc pentru implicarea deosebită și pentru organizare Asociației Franceze a Consiliului Municipalităților și Regiunilor din Europa, Ambasadei franceze din România, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Municipiilor din România și Asociației Comunelor din România.
a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.
(Sursă info și foto: Facebook Horia Teodorescu, bursa.ro)