Stiri din tulcea

HoReCa va beneficia de scutire de impozit până la final de iunie

23 martie 2021
HoReCa va beneficia de scutire de impozit până la final de iunie

HoReCa va beneficia de scutire de impozit până la final de iunie

După ce Guvernul a decis, la finele anului trecut, să scutească plătitorii de impozit specific de plata acestuia pe perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021, Finanțele înaintează acum o nouă propunere de prelungire, cu încă 90 de zile.

Printr-un proiect de OUG pus azi în dezbatere pe site-ul Finanțelor este propusă prelungirea actualei scutiri cu încă 90 de zile, calculate de la 1 aprilie. Așadar, plătitorii de impozit specific vor fi scutiți până la 30 iunie 2021 de plata acestuia.

Prima scutire, cea acum în vigoate, a fost introdusă prin OUG nr. 226/2020 și vizează perioada 1 ianuarie 2021 și 31 martie 2021. Logica măsurii e de a ajuta firmele din sectorul turistic și de alimentație publică de a se redresa mai ușor, ca urmare a efectelor economice suferite în pandemie și din cauza măsurilor restrictive luate de autorități.

„În contextul menținerii restricțiilor privind desfășurarea activităților, pentru contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi se propune scutirea de impozit specific unor activități, pentru anul 2021, pentru încă o perioadă de 90 de zile calculată începând cu data de 1 aprilie 2021”, scrie în motivarea din spatele proiectului de OUG pus azi în dezbatere.

Faptul că a apărut această scutire nu schimbă cu nimic regulile de calcul și de depunere a declarațiilor aferente. Potrivit OUG nr. 226/2020, contribuabilul va scădea perioada acoperită din numărul de zile ale anului 2021, iar rezultatul îl va înmulți cu valoarea zilnică a impozitului specific.

Potrivit Legii 170/2016, impozitul specific este datorat de companiile din domeniul turismului și din domeniul alimentației publice, iar acesta variază în funcție de anumite variabile, inclusiv activitatea companiei.

Atenție! Prelungirea scutirii până la 30 iunie va intra în vigoare după ce proiectul de OUG e aprobat de Guvern și ordonanța e publicată în Monitorul Oficial.
sursa:avocatnet.ro