Stiri din tulcea

Horă mare a tulcenilor de Ziua Unirii Principatelor Române

25 ianuarie 2024
Horă mare a tulcenilor de Ziua Unirii Principatelor Române

Horă mare a tulcenilor de Ziua Unirii Principatelor Române

Fie că au participat la evenimentul organizat cu ocazia zilei de 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, în municipiul Tulcea sau au ales să meargă la Jurilovca, tulcenii s-au prins într-o horă mare și au dansat și au sărbătorit cei 165 de ani de la Mica Unire.

La Tulcea, Unirea Principatelor Române a fost marcată în Piața Tricolorului prin ceremonialul militar și religios organizat de Instituția Prefectului – Jude țul Tulcea și Garnizoana Tulcea iar pe scena din Piața Civică a avut loc spectacolul „Hai, tulceni, la hora mare!“.

CJ Tl hora mare la Tulcea ian 24

„La 5 ianuarie 1859, deputatul Mihail Kogălniceanu rostea câteva cuvinte la Iași, către Alexandru Ioan Cuza:
«Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate, împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria Ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta să fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi linguşire».
Am ales să vă citesc aceste cuvinte pentru că, din punctul meu de vedere, ele sunt chintesența năzuințelor poporului român. Aceste cuvinte au fost rostite de Mihail Kogălniceanu, dar reprezentau dorința tuturor românilor. Dovada este faptul că mai puțin de trei săptămâni mai târziu, la 24 ianuarie, s-a împlinit visul românilor de a se uni (…) La mulți ani, multă sănătate! Să avem pace în suflete!“,
a transmis, în cadrul evenimentului, Mihai Huleni, vicepre edinteleș Consiliului Jude ean Tulcea.

Ceremonialul s-a încheiat cu Hora Unirii, în care s-au strâns, alături de autorități, sutele de tulceni prezenți în centrul municipiului.

În cadrul spectacolului „Hai, tulceni, la hora mare!“, organizat de Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei“, pe scena din Piața Civică au urcat artiștii Ansamblului Artistic „Danubius“ din cadrul Centrului Cultural „Jean Bart“ și cei ai Ansamblului „Baladele Deltei“.

Primăria Jurilovca a marcat Ziua Unirii Principatelor Române, printr-un eveniment la care au participat sute de turiști și localnici ce au dat „mână cu mână” și au dansat într-o horă mare, simbol al unității și solidarității, conform comunicatului de presă transmis redacției.

Manifestările au început cu prezentarea onorurilor militare de către Batalionul de Infanterie Marină „Heracleea” Babadag către primarul comunei Eugen Ion și către deputatul Silviu Feodor, reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni.

A urmat un omagiu adus eroilor comunei morți în cele două Războaie Mondiale, prin depunerea de coroane la troița din localitate apoi, momentul mult așteptat, parada militară. Militarii au coborât în pas de defilare către portul nou din Jurilovca, acolo unde Ansamblul Dorulețul, condus de maestrul Ștefan Coman, i-a întâmpinat pe toți cei prezenți la eveniment, invitându-i la Hora Unirii.

Primaria Jurilovca Hora in port ian 24

“Suntem aici și sărbătorim faptul că acum 165 de ani a început construirea României moderne, a României mari și puternice. A fost un vis pe care strămoșii noștri au reușit să-l realizeze datorită inteligenței, hotărârii și încăpățânării de a nu renunța, oricât de greu le-ar fi fost.[…] Ce ne oprește pe noi, astăzi, să ne realizăm visele ca țară, ca popor, ca cetățeni ai unei țări libere? Noi, în Jurilovca, români, lipoveni, bulgari, aromâni, trăim într-un loc în care am demonstrat că visele devin realitate numai și numai prin muncă […] N-am fi reușit asta, însă, dacă nu am fi fost o comunitate, dacă nu am fi fost uniți, cum nici România nu ar fi fost astăzi acolo unde este, dacă nu ne-am fi unit“,
a declarat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, cu această ocazie.

Atmosfera din portul Jurilovca a fost una specială, cu un tricolor imens ce a decorat podul din port și cu sutele de persoane care au dansat pe acordurile muzicii populare românești și s-au încălzit cu ceai fierbinte și vin fiert.

(surse info și foto : comunicat de presă Primăria Jurilovca, comunicat de presă CJ Tulcea)