Guvernul se pregătește să introducă România în „situație de criză”

7 martie 2022 | Politica
Guvernul se pregătește să introducă România în „situație de criză”

Guvernul se pregătește să introducă România în „situație de criză”

Pe fondul conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei, Executivul ia în considerare introducerea stării de criză pe teritoriul României. Surse au declarat că această stare de criză va fi introdusă pe teritoriul țării noastre în cursul acestei săptămâni, relatează capital.ro, care citează Antena3.

Guvernul se pregătește să introducă starea de criză în România, spun sursele Antena 3, care adaugă că această criză nu va avea efect asupra populației! De asemenea, aceleași surse spun că starea de criză va avea efecte asupra deciziilor de securitate și apărare națională!

Dacă se introduce starea de criză, atunci structurile Ministerului Apărării vor putea trece în subordinea forțelor armate străine staționate pe teritoriul României sau a comandamentelor Alianței Nord-Atlantice, relatează și televiziunea publică Tvr.

Este vorba despre un proiect de lege care introduce un concept nou: situație de criză, o situație excepțională  instituită prin hotărâre a CSAT, prin care comanda este preluată și măsurile sunt coordonate de un centru militar  astfel încât să se poată supraveghea, să se poate avertiza și interveni din timp, relatează Tvr.

Proiectul, la care se lucrează de câteva zile, prevede ca situația de criză să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, avizată de premier și introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Proiectul de lege mai spune că starea de criză va fi instituită în momentul în care societatea se confruntă cu apariția sau iminența unor incidente care ar putea pune în pericol țara noastră!

CÂND SE INTRODUCE SITUAŢIA DE CRIZĂ:

Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.

(Sursă: proiect de lege)

Sursele Antena3 mai spun că proiectul de lege urmează să fie adoptat săptămâna aceasta de către Executiv, în timp ce Parlamentul este pregătit să adopte proiectul în procedură de urgență.

Ședința de Guvern pe acest subiect este programată a începe azi la ora 16.30, după care la finalul ei premierul Nicolae-Ionel Ciucă va susține declarații de presă!

(Surse: antena3.ro, capital.ro, stiriletvr.ro, Ilustrație: playtech.ro)

Alte Articole

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

10 iunie 2024

  La alegerile locale ce au avut loc ieri, 9 iunie, au participat 9.445.771 de alegători la nivel național, dintre care 94.638 în județul Tulcea, cu o prezența de 51,00…

CISTESTE MAI MULT
A început Campania Electorală

A început Campania Electorală

10 mai 2024

Potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a alegerilor din 9 iunie 2024, campania electorală se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024 ( ora 7.00.). La nivel local,…

CISTESTE MAI MULT