Stiri din tulcea

Grevă și în școlile din Tulcea! Profesorii nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00!

19 ianuarie 2022
Grevă și în școlile din Tulcea! Profesorii nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00!

Grevă și în școlile din Tulcea! Profesorii nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00!

Și profesorii tulceni fac grevă de avertisment azi, așa cum au anunțat FSLI și Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe pagina lor de socializare!

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi text care spune „Pe 19 ianuarie 2022 să îi obligăm pe guvernanți să vadă realitatea! Cu determinare și curaj, protestăm împreună pentru EDUCAȚIE Noi, liderii, vom fi pe baricade, dar vocea noastră va fi mai puternică dacă și voi veți fi alături de noi! Uniți suntem puternici! CNDICNIELOR LIBERE DIN MAN N ROMANIA În numele Colegiului Național al Liderilor FSLI, Președinte Simion Hancescu SLI TORA Spunem STOP UMILINȚEI!”

Profesorii au anunțat că astăzi nu vor preda, din cauză că ar avea salarii mici și că nu le-ar fi plătite orele suplimentare. Protestul va dura două ore, între 11.00 și 13.00. În acest interval, cadrele didactice care participă la acțiunea de protest doar vor supraveghea elevii.

Mihai Roma

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar filiala Tulcea, Mihai Roma, a declarat pentru Radio Delta:

Sunt aproximativ 500 de profesori care au completat formulare să participe la grevă! Toți de la Federația Spiru Haret. Sper să se alăture mai mulți. În jurul orei 13.00 voi avea rezultate mai clare cu privire la numărul lor. Am făcut notificare și la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, în care am anunțat greva, am anunțat și unitățile școlare. Profesorii vor sta la ore, să supravegheze copiii, dar nu vor presta activitate. Există și educatoare care vor participa la grevă, dar ele nu pot abandona copiii, așa că îi vor îngriji ca în fiecare zi, însă vor semna în condică că participă la grevă.

Decizia încetării temporare a lucrului a fost luată de FSLI şi de FSE „Spiru Haret” după referendumul intern desfăşurat de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

Cele două organizaţii sindicale susțin că Guvernul a refuzat negocierile cu reprezentanții lor și nu au luat măsuri concrete care să răspundă nemulțumirilor lor.

Cele două sindicate cer:

  • acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
  • alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
  • adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
    acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  • plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;
  • suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

Pe 13 ianuarie, federațiile sindicale din învățământ au mai organizat un protest în fața Guvernului.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi în aer liber