Stiri din tulcea

Garda de Coastă : s-a depășit pragul de 100 de sturioni eliberați, până acum, în 2023

22 septembrie 2023
Garda de Coastă : s-a depășit pragul de 100 de sturioni eliberați, până acum, în 2023

Garda de Coastă : s-a depășit pragul de 100 de sturioni eliberați, până acum, în 2023

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în Rezervația Biosferei Delta Dunării, ocazie cu care au descoperit 820 metri de plase de pescuit și opt exemplare de sturion capturate în ele, ce au fost redate mediului natural, anunță Garda de Coastă.

Astfel, de la începutul acestui an și până în prezent, peste 100 de exemplare de sturion au fost eliberate de poliţiştii de frontieră de la nivelul Gărzii de Coastă, în cadrul mai multor acţiuni desfăşurate în zona de competenţă.

Ultima acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol a avut loc ieri, 21 septemvrie 2023, în zona insulei K – Golful Musura, unde poliţiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina au descoperit înșiruiri de plase cu o captură de 8 exemplare de sturion, în stare vie.

Plasele tip ohane, în valoare de 6.500 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Tulcea, în cadrul unor dosare penale aflate în lucru.

Printre cazurile semnificative se numără acțiunea desfășurată în primele zile ale lunii mai, când au fost eliberate 29 de exemplare vii de sturion, întocmind ulterior 12 dosare penale.

Mai exact, poliţiştii de frontieră, independent sau în cooperare cu lucrători din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au desfășurat în perioada 01-06.05.2023 mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în Delta Dunării, descoperind astfel 278 kilograme de pește, de diferite specii. Peștele a fost pescuit ilegal, iar polițiștii de frontieră au eliberat exemplarele vii de sturion.

Tot în luna mai, în data de 24.05.2023, poliţiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, desfășurând o acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în Marea Neagră, au descoperit la aproximativ 2 kilometri în larg, folosind două ambarcațiuni din dotare, două înșiruiri de plase în lungime totală de 680 metri cu o captură de 7 exemplare de sturion, specia păstrugă, în stare vie.

În toate cazurile poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni la regimul braconajului piscicol, sub coordonarea unităţilor de parchet competente.

(sursă info și foto : comunicat de presă Garda de Coastă – 22.09.2023)