Stiri din tulcea

Focuri scăpate de sub control, aseară, în municipiu și la Turcoaia! Au ars hectare întregi de vegetație uscată

1 octombrie 2021
Focuri scăpate de sub control, aseară, în municipiu și la Turcoaia! Au ars hectare întregi de vegetație uscată

Focuri scăpate de sub control, aseară, în municipiu și la Turcoaia! Au ars hectare întregi de vegetație uscată

Incendiu izbucnit, aseară, pe raza municipiului Tulcea. Detașamentul de Pompieri Tulcea a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și 5 subofițeri și au reușit repede să lichideze focul! În urma evenimentului, a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

De asemenea, salvatorii Secției de Pompieri Măcin au fost solicitati să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs pe raza localității Turcoaia. 6 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, precum și membri ai SVSU Turcoaia s-au deplasat de urgență la locul solicitării. Incendiul a fost lichidat după aproximativ 40 de minute de la momentul anunțării. În urma evenimentului au ars aproximativ 3 hectare miriște și vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere.

foc vegetatie tulcea 2

foc vegetatie tulcea 3

foc vegetatie tulcea 4

ISU Delta Tulcea reamintește și face același apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
⛔️ este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
✅ se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
‼️ Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.