Stiri din tulcea

Florin Cîțu, noul președinte al Senatului, Marcel Ciolacu – șeful Camerei Deputaților

23 noiembrie 2021
Florin Cîțu, noul președinte al Senatului, Marcel Ciolacu – șeful Camerei Deputaților

Florin Cîțu, noul președinte al Senatului, Marcel Ciolacu – șeful Camerei Deputaților

Noua coaliție de guvernare și-a împărțit deja primele funcții în Parlament: Cîțu, al doilea om în stat, Ciolacu, al treilea, relatează ziarul Libertatea.

Rămas fără niciun loc în Guvernul PNL-PSD-UDMR, Florin Cîțu a fost ales în funcția de președinte al Senatului.

Florin Cîțu, președintele PNL, a fost ales președinte al Senatului cu 82 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”, după demiterea din funcție de astăzi a Ancăi Dragu (USR).

Mulțumesc pentru vot colegilor. De vineri ne apucăm de treabă…

a declarat Florin Cîțu în Parlament, după ce au fost anunțate rezultatele. Florin Cîțu va prelua noua funcție abia vineri, iar cea care va asigura interimatul până atunci Alina Gorghiu.

Pe de altă parte, USR spune că revocarea Ancăi Dragu e „neconstituțională”.

Asistăm, în aceste momente, la un fenomen numit ”tiranie a majorității”, una din slăbiciunile democrației, care în statele cu o experiență democratică mai consistentă este mult mai puțin întâlnit. Prin decizia de revocare neconstituțională a președintei Senatului, Anca Dragu, România a revenit la situația în care se afla acum nouă ani.
transmite USR într-o declarație de presă pe pagina sa de socializare, publicată și de deputatul USR de Tulcea, Eugen Terente. Senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol critică și el decizia de revocare a Ancăi Dragu:
Din păcate la noi în țară se pare că încălcarea prevederilor constituţionale a devenit o stare de normalitate în viziunea noii coaliții! Sub pretextul faptului că s-a schimbat majoritatea parlamentară, PNL, PSD și UDMR au cerut revocarea din funcție a președintei Senatului, Anca Dragu, membră USR. Funcția ar urma să fie preluată de premierul interimar Florin Cîțu, șeful PNL (care nu trebuie să rămână pe dinafară). Nimeni nu este de neînlocuit, însă schimbările ar trebui făcute cu respectarea Constituţiei, asta dacă România mai este stat de drept, democratic și social în care dreptatea și pluralismul politic reprezintă cu adevărat valori supreme. USR nu va sta cu mâinile încrucișate, motiv pentru care va contesta acest lucru la Curtea Constituțională. Ca o ironie a sorții, pe fondul actual al încălcării flagrante a statului de drept (marca Florin Cîțu), peste doar câteva zile, cu ocazia Zilei Naționale a României, vor fi depuse coroane de flori și se vor ține momente de reculegere pentru eroii neamului și pentru victimele virusului SARS-Cov-2. Oare pentru ce s-au jertfit înaintașii noștri??? De ce ne mor cu sutele zilnic: prietenii, rudele care nu au nicio șansă în fața babelor și incompetenței? Mai suntem noi vrednici de jertfele lor? De ce am senzația că după 32 de ani, tradițiile democratice ale poporului și idealurile Revoluției din decembrie ’89 sunt grav afectate? Nu credeți dragi colegi parlamentari și dragi români că avem datoria de onoare să ducem la îndeplinire idealurile eroilor pe care urmează să-i omagiem zilele viitoare?
a transmis senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol pe pagina sa de socializare.

Tot astăzi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților, rămasă vacantă după demisia lui Ludovic Orban. Ciolacu a obținut 217 voturi pentru și 77 împotrivă. Candidatura Cristinei Prună, susținută de USR, a fost respinsă cu 217 voturi împotrivă și 77 pentru.

Ca președinte al Camerei Deputaților, mă voi asigura că atât măsurile sociale și economice pentru care PSD și-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât și că programul de guvernare va fi susținut în Parlament și respectat întocmai!

a transmis astăzi Marcel Ciolacu pe pagina sa de socializare.