Festivalul Ivan Patzaichin 2023 începe la Tulcea în zi de sărbătoare

10 august 2023 | Cultura
Festivalul Ivan Patzaichin 2023 începe la Tulcea în zi de sărbătoare

Festivalul Ivan Patzaichin 2023 începe la Tulcea în zi de sărbătoare

 

În acest an, Festivalul Ivan Patzaichin va începe la Tulcea în data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, zi în care este programată inaugurarea memorialului dedicat marelui campion tulcean al cărui nume îl poartă si festivalul și faleza din municipiul Tulcea.

Evenimentul va continua cu lansarea traseului „Delta lui Ivan”, parcurs de caravana „Apele Unite ale României” între Tulcea și Mila 23, în perioada 10 – 12 septembrie, conform comunicatului de presă transmis redacției de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Ansamblul arhitectural “Ivan Patzaichin”, realizat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea pe o idee propusă de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, este amplasat pe Faleza Ivan Patzaichin, în capătul spre Sulina, și este construit prin efortul colaborativ a cinci artiști – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh – în conformitate cu viziunea curatorială a lui Teodor Frolu (partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieții).

Memorialul va reprezenta nu doar un omagiu adus marelui dispărut, ci va marca și locul de plecare către Deltă a ambarcațiunilor cu vâsle, o propunere alternativă de turism responsabil. Un astfel de traseu, ce poate fi parcurs de orice turist pasionat de activități în natură vâslind 3 zile este cel între Tulcea și Mila 23, traseul „Delta lui Ivan”, în lungime de cca 54 km pe apă (29 de mile marine). Pentru inaugurare, o caravană de peste 30 de caiace, canotci și alte bărci cu vâsle, cu cca 100 de persoane, va pleca în dimineața zilei de 10 septembrie, de la pontonul din fața Ansamblului Memorial, urmând să acosteze pe 12 septembrie la Mila 23, la Muzeului Ivan Patzaichin – centru de inovare comunitară aflat în construcție.

La fel ca în ultimii 12 ani, Festivalul va aduce în Tulcea concerte rock’n’row pe Faleza orașului, redeschisă de curând după o reabilitare de amploare, competiții și plimbări pe apă la Lacul Ciuperca, ateliere de educație alternativă pentru copii, dezbateri despre dezvoltarea durabilă a Deltei și rolul pe care și-l pot asuma comunitățile în stabilirea direcțiilor de dezvoltare favorabile, proiecții de filme în aer liber și expoziții de artă.

Lineupul Festivalului va include nume sonore și trupe cu mare potențial, de la Vama, Omul cu Șobolani (OCS), Antract, The Schnitzels și VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) și Zagăn.

Ceremonia de inaugurare a Ansamblului Memorial va fi însoțită de un spectacol de video mapping – în premieră în Tulcea – pe clădiri ce mărginesc Faleza, prezentând imagini cu semnificație pentru oraș și zestrea sa culturală.

Festivalul face parte din Apele Unite ale României – proiect de democratizare a accesului la apă, de educare pentru tineri și adulți cu privire la importanța apei pentru comunități, de încurajare a locuitorilor să participe la protejarea apelor și de stabilire a unei rețele de entități interesate de păstrarea și valorificare patrimoniului hidrografic. Proiectul Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, festivalul a luat numele de Ivan Patzaichin la ediția din 2022, este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea și beneficiază de sprijinul partenerilor Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Romanian American Foundation, ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Deltaica, Ivan Pescar, Apele Române.

(sursă info și foto : comunicat de presă Festival Ivan Patzaichin 2023)

Alte Articole

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT
Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT