Fără mașini în cimitir de Paștele Blajinilor

21 aprilie 2023 | Actualitate
Fără mașini în cimitir de Paștele Blajinilor

Fără mașini în cimitir de Paștele Blajinilor

 

La o săptămână după Paști, în ziua de luni care urmează după Duminica Sfântului Toma, se sărbătorește ”Paștele Blajinilor” sau „Paștele morților” și cu această ocazie oamenii merg la mormintele rudelor decedate.

În acest context, Primăria Tulcea a anunțat că duminică, 23 aprilie si luni, 24 aprilie, accesul auto pentru vizitatori în cimitirele municipale “Eternitatea” și “Eternitatea nou” este interzis, fiind vorba de o prevedere ce face parte din Regulamentul de organizare și funcționare a Cimitirelor municipale, implementată în acord cu avizul Poliției Rutiere.

„Aleile din cimitirele municipale sunt prevăzute a deservi circulației pietonilor și nu pot suporta trafic auto intens. De aceea, având în vedere afluxul foarte mare de vizitatori din perioada acestei sărbători, este necesară restricționarea accesului auto. În caz contrar, există riscul producerii de accidente, chiar mortale, așa cum, din nefericire, s-a și întâmplat în anii trecuți.

Pentru a evita disconfortul cauzat de trafic și găsirea unui loc de parcare, recomandăm folosirea, pe cât posibil, a transportului în comun. Vor fi prezente echipaje din cadrul Politiei Locale, Politiei Rutiere și Jandarmeriei pentru asigurarea ordinii și afluirea traficului auto și pietonal.
scrie pe pagina oficială a Primăriei Tulcea.

Ca la orice regulă, există și excepții și prin urmare se permite accesul auto pentru persoane cu handicap locomotor, autoutilitare aparținând serviciilor publice și pentru mașinile de intervenție ale poliției, serviciului de ambulanță, jandarmeriei și pompierilor.

Paștele Blajinilor, numit și Paștele Mic, este un amestec între mituri străvechi și datini creștine ce se sărbătorește în estul și sudul Europei, potrivit crestinortodox.ro.

CrestinOrtodox cimitir Pastele Blajinilor
În credința populară, de Paștele Blajinilor sufletele morților sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date pomană.

(surse info, foto : fb primariatulcea, crestinortodox.ro)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT