Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

19 iunie 2024 | Actualitate
Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului (MMAP) și Coaliția PRO DEEE au lansat campania de informare și conștientizare: ”Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte!” iar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a venit cu propriul slogan : „Delta Dunării un loc fără deșeuri DEEE”

Dar ce sunt DEEE-urile :
Toate obiectele sau produsele care funcționează prin conectarea la curentul electric sau baterii intră în categoria de echipamente electrice și electronice, iar în momentul în care nu mai pot fi utilizate sau reparate devin deșeuri de echipamente electrice sau electronice (DEEE) și ar trebui să ajungă pe fluxul de reciclare, prin predarea la punctele de colectare dedicate sau prin ridicarea de la domiciliu de către colectori autorizați,
scrie pe pagina oficială a Ministerului Mediului.

Recicleaza deee.ro nu aruncati la gunoi iun 24

Mai multe  informații legate de deșeurile electrice, precum și harta cu punctele de colectare dedicate, disponibile la nivel național, sunt pe platforma www.recicleazadeee.ro.

Cele mai multe puncte de colectare din județul nostru se află în municipiul Tulcea, dar sunt și în Malcoci, Babadag sau Nalbant.

Recicleaza deee.ro harta iun 24
Harta Reciclării este un proiect dezvoltat de ONG-ul de mediu Viitor Plus.

Punctele de colectare sunt disponibile în magazinele de tip electro IT, hypermarchet-uri și puncte/centre de colectare administrate de autoritățile publice locale.

O mare parte din DEEE trece neobservată, deoarece consumatorii, dacă nu păstrează pur și simplu obiectele pentru o posibilă reutilizare, aruncă deseori împreună cu gunoiul menajer obiecte precum fierbătoare, prăjitoare de pâine, periuțe electrice, țigări electronice, cabluri, USB-uri, jucării care au funcționat pe bază de baterii.

Recicleaza deee.ro responsabilitati cetateni iun 24

 

De ce colectăm DEEE?

Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt considerate o adevărată ”mină urbană”, iar exploatarea acestor mine urbane constituie o abordare mai durabilă a utilizării resurselor, deoarece conservă resursele naturale, reduce impactul asupra mediului și degradarea terenurilor în comparație cu activitățile miniere primare, economisește energie, îndepărtează deșeurile electronice de la depozitele de deșeuri, creează oportunități economice locale și îmbunătățește securitatea lanțului de aprovizionare.

În prezent, gestionarea corespunzătoare a deșeurilor electronice generează materii prime secundare (obținute prin reciclare) în valoare de 28 de miliarde de dolari din totalul de 91 de miliarde de dolari. Cele mai multe pierderi au loc din cauza incinerării, a depozitării la groapa de gunoi sau a tratării necorespunzătoare. Producția actuală de materii prime secundare evită extragerea a 900 de miliarde de kg de minereu la nivel mondial.

(surse info, foto : fb ARBDD, fb Mediu.Romania, recicleazadeee.ro)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT