Stiri din tulcea

Facturile de energie, carburanții și uleiul comestibil au înregistrat cele mai mari scumpiri, în ultimul an

12 octombrie 2021
Facturile de energie, carburanții și uleiul comestibil au înregistrat cele mai mari scumpiri, în ultimul an

Facturile de energie, carburanții și uleiul comestibil au înregistrat cele mai mari scumpiri, în ultimul an

Energia electrică, gazele naturale şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, relatează presa centrală.

Așadar, în intervalul septembrie 2020 – septembrie 2021, preţurile la energie electrică au urcat cu 24,65%, la gaze naturale cu 20,55%, iar uleiul comestibil s-a scumpit cu 23,84%.

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult. Plătim acum cu aproape 25 lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Și pentru gaze plătesc românii acum cu peste 20% mai mult decât în vara anului trecut, dar sezonul marilor scumpiri la gaze abia de-acum începe.

Și prețurile de la pompă au crescut în ultimul an. Potrivit datelor INS, un litru de combustibil costă acum cu peste 14% mai mult ca în august 2020. Dacă anul trecut șoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum trebuie să scoată din buzunar circa 6 lei.

În ceea ce priveşte alimentele, pe lângă uleiul comestibil, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit cartofii – cu 12,61%, dar și citricele şi alte fructe meridionale – care s-au scumpit cu 21,03%.

În schimb, ouăle s-au ieftinit cu 2,24%, iar fructele proaspete cu 0,53%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri au fost consemnate la alte servicii (plus 6,81%), cele de apă, canal, salubritate (5,84%) şi serviciile poştale (5,55%). Serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 0,17%.

Inflația a urcat în septembrie la 6,3%, mult peste estimările anterioare ale Băncii Centrale. Potrivit unor estimări ale economiștilor șefi din bănci, prețurile ar putea crește la finalul anului cu circa 7%, fenomenul inflaționist afectând nu doar România, ci întreaga lume.

Pețurile au crescut mult peste așteptările analiștilor chestionați de Bloomberg (consensul era de 5,8%) atât la produsele alimentare cât și la cele nealimentare și la servicii. Potrivit celui mai recent comunicat al Băncii Naționale a României, actualele evaluări relevă perspectiva creșterii ratei anuale a inflației la valori semnificativ mai înalte pe orizontul scurt de timp decât cele anticipate anterior.

(Sursă info: hotnews.ro, digi24.ro, ziare.com, Sursă foto: Getty Images)