Expoziție dedicată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, vernisată azi, la Tulcea

10 iulie 2023 | Cultura
Expoziție dedicată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, vernisată azi, la Tulcea

Expoziție dedicată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, vernisată azi, la Tulcea

Vernisajul expoziției „Andrei Șaguna – Un sfânt ctitor de cultură românească”, organizată de Episcopia Tulcii în parteneriat cu Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” a avut loc azi, 10 iulie, în foaierul bibliotecii tulcene.

Expoziția cuprinde documente și tipărituri originale cu referire la personalitatea marelui mitropolit Andrei Șaguna, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 150 de ani.

CJ Tulcea Expo Andrei Saguna Episcopia Tulcii iul 23

Cu referire la organizarea acestui eveniment, Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii a precizat următoarele:

CJ Tl expo Andrei Saguna Episcopul Tulcii iul 23

,,La 150 de ani de la trecea în veșnicie a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei ne-am gândit să vernisăm și la Tulcea o microexpoziție intitulată „Andrei Șaguna – un sfânt ctitor de cultură românească”.
Expoziția cuprinde cărți de slujbă și de teologie tipărite în timpul păstoririi lui la Sibiu, dar și lucrări despre viața și activitatea sa apărute înainte de 1948.
Am ales ca acest moment aniversar să fie marcat și în Episcopia Tulcii pentru că aici trăiesc mulți aromâni din neamul mitropolitului Andrei Șaguna iar amintirea și mijlocirea lui în corurile sfinților îi va ajuta pe credincioși la cinstirea lui Dumnezeu cel minunat întru sfinții Săi și la păstrarea credinței și identității naționale.”

La eveniment a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni:

CJ Tl expo Andrei Saguna MH iul 23

„Sunt câteva personalități care mie mi-au marcat viața: Mihai Eminescu, Mircea Eliade și Andrei Șaguna.

Sunt multe lucruri care m-au impresionat la Andrei Șaguna. În primul rând, este faptul că, odată cu intrarea în monahism, la vârsta de 25 de ani, o binecuvântare pentru noi, a putut să facă din interior foarte multe lucruri, atât în ceea ce privește organizarea Bisericii Ortodoxe Române, cât și în ce privește viața culturală și socială.
A reușit să reînființeze Mitropolia Transilvaniei și a realizat Statutul Organic care a stat la baza legilor din Biserica Ortodoxă Română. Despre el au vorbit oameni foarte importanți, care l-au numit mare preot al Bisericii Ortodoxe Române, diplomatul națiunii române, cel mai bun vorbitor al secolului XIX etc. A fost implicat în Mișcarea Pașoptistă. A trimis tineri, cu burse, sa studieze în străinătate, pentru ca apoi, să pună în slujba neamului cunoștințele acumulate. S-a implicat în tot ceea ce era important in viața poporului nostru.

Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, a folosit o sintagmă foarte interesantă despre Andrei Șaguna: Începător întru toate. Este un mare adevăr în această sintagmă: să faci atâtea școli (peste 800), să tipărești atâtea cărți și să ajuți atât de mult oamenii, înseamnă să fie Începător întru toate.

Episcopul Nicolae Popea, care i-a fost și secretar personal lui Andrei Șaguna îl compara cu Moise, pentru că amândoi au luptat pentru popor, pentru emancipare, conducându-și popoarele către autonomie și independență și amândoi au dat poporului știința, lumina și cultura.

Din punctul meu de vedere, Andrei Șaguna a avut un proiect de țară iar acest proiect s-a numit poporul român, pentru care a făcut tot ce a putut. Și nu putea să facă toate acestea dacă Dumnezeu și Sfântul Duh nu ar fi fost în inima sa. Pentru acestea, noi suntem datori să-i urmăm învățăturile, să facem câte puțin din tot ceea ce el a făcut și avem obligația să protejăm și să ducem mai departe aceste învățături, această moștenire“,

a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.

Expoziția va fi deschisă publicului până la finalul lunii august 2023.

(surse info, foto : comunicat de presă CJ Tulcea, fb bibliotecatulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT