Stiri din tulcea

Eugen Terente: Tulcea are 51 de şcoli eligibile în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

10 ianuarie 2022
Eugen Terente: Tulcea are 51 de şcoli eligibile în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

Eugen Terente: Tulcea are 51 de şcoli eligibile în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

La nivel naţional, 2.500 de școli din 3.325 de școli cu risc mare de abandon școlar vor fi selectate pentru acordarea de granturi de câte 200.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar, cu finanțare prin PNRR, în valoare de 543 de milioane de euro, anunță Ministerul Educației pe edu.ro. Executivul a aprobat pe 30 decembrie Hotărârea de Guvern pentru lansarea acestui program: Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

“Prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vor fi acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală pentru cel puțin 2.500 de unități de învățământ de stat, de nivel primar si gimnazial cu prioritate de intervenție ridicată, din lista celor 3.235 de școli eligibile identificate prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE). Unitățile de învățământ care vor beneficia de aceste granturi vor fi stabilite prin ordin al ministrului educației în luna ianuarie a anului 2022. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unități de învățământ vor beneficia de finanțare.

Din perspectiva obligațiilor asumate prin PNRR, prin adoptarea acestui act normativ este atins Jalonul 462, asumat prin Componenta 15 – Educație din PNRR, Reforma 3 – Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4 – Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar“, se arată pe edu.ro, în informarea citată.

eugen terente reducere abandon scoli pnrr

Deputatul USR de Tulcea, Eugen Terente, aduce precizări importante legate de această situație și anunță că în județul Tulcea există 51 de şcoli care ar putea beneficia de banii acordați prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar!

De asemenea, Eugen Terente le dă asigurări tuturor directorilor acestor 51 de şcoli tulcene eligibile, că le acordă asistență în orice moment pentru a accesa finanțările prin PNRR!

Programul asigură câte 200.000 de euro pentru fiecare din aceste școli! Este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon școlar pentru 2020 este și de 26%! Lista cuprinde școlile din Văcăreni, Slava Cercheză, Casimcea, Chilia Veche, Jurilovca, Stejaru, Hamcearca, Luncavița, Stejaru, Valea Nucarilor, Murighiol, Sulina, Turcoaia, Nufăru, Dăeni, Topolog, Măcin, Ostrov, Carcaliu, dar și câteva școli din municipiul Tulcea! 

eugen terente reducere abandon scoli pnrr 2

➡️Au început preînscrierile pentru școlile care au elevi cu risc crescut de abandon școlar. 𝗧𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁ă: 𝟭𝟳 𝗜𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮

Cine poate accesa fondurile?
➡️Orice director de școală, cu mențiunea ca aceasta să fie eligibilă!

➡️Aici găsiţi lista școlilor eligibile:
https://www.edu.ro/…/Lista%20unitati%20invatamant…

➡️Link-ul pentru înscriere:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSebMMYesT…/formResponse

În ce constă?
➡️ Pot fi accesate granturi de până la 200.000 euro, încadrate în programe remediale sau after school, programe pentru formarea profesorilor, ori mici investiții de care școala are nevoie.

Principiul de acordare?
➡️Primul venit – primul servit

Grăbiți-vă pentru a intra în primul lot de 250 de școli care vor primi finanțare!

transmite deputatul USR de Tulcea Eugen Terente, pe pagina sa de socializare.

În ce constă programul: Practic, școlile vor primi granturi de 200.000 de euro pentru a reduce abandonul școlar până în 2026. Potrivit notei de fundamentare, valoarea granturilor va fi raportată la numărul de elevi și indicele de sărăcie.

Programul constă în identificarea școlilor care au elevi de învățământul primar și gimnazial și se află în risc de abandon școlar. Astfel, se urmărește „sprijinirea acestora în colectarea de date relevante și realizarea planurilor de activități individualizate, prin intermediul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație”.

  • Amintim că Ștefania Manea, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat în cadrul dezbaterii „Reconstruiește Educația”, ce a fost organizată de Edupedu.ro și G4Media.ro, următoarele: „Ne-am propus ca, prin PNRR, 543 de milioane de euro să meargă în continuarea acestui pilot MATE, să ajutăm școlile să identifice tipurile de vulnerabilități, să le dăm banii să răspundă prin acțiuni specifice, dar să și-i condiționăm referitor la rezultatele pe care să le obțină. (…) De asemenea, dorim să ne adresăm prin acest proiect național și tinerilor din comunităților aflate în afara școlii, prin școală după școală. Vorbim despre granturi de 3 ani, câte 200.000 de euro per unitate de învățământ”.

Rata abandonului școlar a crescut în 2020. Peste 15 la sută dintre elevii români au renunțat la școală în primul an al pandemiei, când cursurile s-au desfășurat în bună parte online, iar România, în special în mediul rural, nu era pregătită pentru asta. În mediul rural, rata de abandon şcolar a fost de 26 la sută în 2020. România este, din această perspectivă, pe ultimele locuri din Europa. Pentru anul viitor, România își propune o reducere la 9 la sută a ratei abandonului școlar, iar pentru asta va folosi bani din PNRR. Este o țintă ambițioasă, dificil de atins, recunoaște ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

(Sursă info: Facebook Eugen Terente, edupedu.ro, digi24.ro, Sursă foto: Facebook Eugen Terente, digi24.ro)