Stiri din tulcea

Eugen Terente: Guvernul PNL-PSD vrea să adopte soluţia propusă de USR pentru ieşirea din criza energetică!

15 februarie 2022
Eugen Terente: Guvernul PNL-PSD vrea să adopte soluţia propusă de USR pentru ieşirea din criza energetică!

Eugen Terente: Guvernul PNL-PSD vrea să adopte soluţia propusă de USR pentru ieşirea din criza energetică!

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au ajuns luni, la un consens pe tema facturilor la energie pentru perioada aprilie-decembrie 2022, relatează Hotnews.ro. Într-o întâlnire față în față, președintele PNL și cel al PSD au căzut de acord să propună la viitoarea ședință a Coaliției ca soluție pentru facturile la energie reducerea la 5% a TVA-ului la energie atât pentru consumatorii casnici cât și pentru IMM-uri și eliminarea certificatelor verzi, au declarat surse politice pentru Hotnews.ro. Cei doi lideri n-au ajuns însă la o înțelegere în ceea ce privește reducerea taxelor.
USR acuză coaliția de guvernare că le-a luat 5 luni de zile să decidă niște măsuri propuse deja de ei încă de anul trecut!

terente criza energetica 1

 După aproape 5 luni (octombrie 2021 – februarie 2022) în care cei din coaliţia de guvernare PNL – PSD au dat vina unii pe alţii pentru explozia preţurilor la energie, acum spun că au găsit soluţia pentru ieşirea din criza energetică: reducerea TVA la 5%! USR a propus prin colegii mei deputaţii Cristina Prună şi Claudiu Năsui un proiect de lege privind reducerea TVA la 5% încă din luna octombrie 2021!
a scris pe pagina sa de socializare Eugen Terente, deputat USR de Tulcea.
Pare că PSD și PNL s-au înțeles și vor adopta soluția propusă de USR: reducerea TVA la 5% în facturile de energie. Bravo, băieţi! V-a luat doar 5 luni, pe banii noștri…
Măsurile haotice și impredictibile trebuie să înceteze!
E nevoie să discutăm de pe acum de noi soluții de sprijin aplicabile de la 1 aprilie pentru românii și întreprinderile lovite de facturile explodate la gaze și energie.
Soluțiile propuse de USR sunt pe masa parlamentului încă de toamna trecută și ar avea impact direct și real în facturile de energie și gaze.
Măsurile propuse de noi sunt ușor de aplicat și chiar dacă PNL și PSD au ratat sprijinul pentru oameni în această iarnă, trebuie să oprim suferința. Reducerea TVA de la 19% la 5%, eliminarea accizei și a certificatelor verzi sunt câteva măsuri simple care vor reduce în mod real facturile. Ne putem uita și la alte taxe precum contribuția pentru cogenerare. Pentru companii, am propus credit fiscal prin exceptarea de la plata impozitelor în cuantumul a 50% din creșterea costurilor cu energia și gazele naturale.
Acest tip de măsuri a fost implementat în multe alte state europene precum Belgia sau Polonia. Legea propusă de USR se află pe circuit parlamentar și poate fi adoptată în regim de urgență pentru ca oamenii și întreprinderile românești să nu sufere după ce actuala lege și așa ineficientă își va înceta efectele.
Nu mai este timp de pierdut. Orice amânare înseamnă continuarea creșterii prețurilor la toate produsele iar asta ne sărăcește pe toți.
a scris și Cristina Prună, deputat USR PLUS, pe pagina sa de socializare.

Astăzi, premierul Nicolae Ciucă va avea alte două întâlniri cu responsabili din domeniul energiei, relatează Agerpres.

Potrivit programului oficial, transmis de Guvern, prim-ministrul va coordona, de la ora 10,00, reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei, iar de la ora 14,00 va participa la şedinţa de lucru cu responsabilii în domeniul energiei.

Neoficial, PSD a susținut în cadrul Coaliției necesitatea reglementării prețului la energie atât la gaze cât și la electricitate pe o perioadă de nouă luni, printr-o informare a Comisiei Europene. Potrivit surselor Hotnews, premierul Nicolae Ciucă nu ar fi fost de acord cu această soluție.
Cel mai probabil, astăzi va avea loc încă o ședință a coaliției de guvernare pe această temă!
De la 1 aprilie, chiar dacă se vor aplica cele două măsuri, de eliminare a certificatelor verzi, și de impunere a unei cote reduse de TVA, de 5% în loc de 19%, facturile la energie tot vor fi mai mari!
Prețul lui pe kWh va scădea la 1,14 lei. Deci o factură de 100 kWh va fi de 114 lei, așadar clientul casnic va avea o reducere de doar 24 de lei la factura de 100 kWh. Cu actualul mecanism de plafonare și compensare de acum, la un consum de 100 kWh, în luna martie, prețul final este de 0,68 lei/kWh, deci o factură de 100 kWh este de 68 de lei, a calculat economica.net.

(Surse info: Facebook Eugen Terente, Cristina Prună, agerpres.ro, hotnews.ro, antena3.ro, economica.net, Ilustrație: Facebook Eugen Terente, fanatik.ro)