Stiri din tulcea

Este criză de oxigen în spitalele din România! Șișcu: Trebuie să punem capăt crizei politice!

1 noiembrie 2021
Este criză de oxigen în spitalele din România! Șișcu: Trebuie să punem capăt crizei politice!

Este criză de oxigen în spitalele din România! Șișcu: Trebuie să punem capăt crizei politice!

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, într-un comunicat de presă, că spitalele din România se confruntă cu o criză de oxigen, deoarece „sunt doar două firme mari şi una mai mică ce livrează oxigen în ţară”. În acest timp, spitalele, copleșite de numărul de bolnavi, sunt îndrumate să folosească oxigen tehnic, de o concentrație mai mică decât cel medicinal, relatează libertatea.ro.

raed arafat oxigen

Toate firmele care livrează oxigen „au avut probleme din cauza cererii mari”, a precizat Raed Arafat, într-o declarație transmisă jurnaliștilor, după ce managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a anunțat că există riscul ca unitatea să rămână fără oxigen.

Șeful DSU anunță că în prezent sunt făcute „demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen”. O altă soluție este folosirea oxigenului tehnic, care are o concentrație mai mică, de 93%, în loc de 99%. A fost emisă și o circulară în care spitalele erau îndrumate să recurgă la această variantă.

Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale

a anunțat și DSP Iași, într-un comunicat, transmis în urma problemelor din oraș, mai relatează ziarul Libertatea.

Beatrice Mahler

Cel puţin în ultimele două săptămâni nu cred că a fost vreun manager dintr-un spital din România care să nu fi trecut prin emoţiile pericolului de a rămâne fără oxigen la pacienţi. Şi noi, la ”Marius Nasta”, am avut astfel de momente, în care ştiam că în câteva ore se termină oxigenul şi am luat legătura cu toate firmele de oxigen. A trebuit să reducem presiunea la oxigen pentru fiecare pacient, pentru a asigura o saturaţie de 93%, până când aveam aprovizionarea cu oxigen realizată.

Sunt momente dramatice, momente care, suprapuse peste numărul mare de cazuri, dificultatea de tratament a cazurilor, pun reale probleme de presiune nu doar pe conducere, dar şi pe medici şi pe asistente

a declarat Beatrice Mahler, duminică, într-o intervenţie la Digi24.

siscu criza oxigen

George Șișcu deputat PNL Tulcea în Parlamentul României:

Au apărut mari probleme în ultimele zile în lanţul de aprovizionare cu oxigen în multe spitale din România. Inclusiv şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a recunoscut că este o criză de oxigen în România și că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.
Consumul de oxigen pentru pacienţii Covid în stare gravă a crescut constant în ultimele săptămâni, iar autorităţile sunt în alertă pentru a nu apărea sincope care să ducă la producerea unor tragedii.
Dar dincolo de eforturile şefilor de spitale, ale direcţiilor de sănătate din ţară sau ale DSU, avem nevoie rapid de un guvern cu puteri depline. Este obligatoriu să rezolvăm această problemă. Românii aşteaptă de la noi să punem capăt crizei politice, nu să o prelungim prin tot felul de decizii nepotrivite.
Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Tulcea, doctor Tudor Năstăsescu, unitatea încă nu s-a confruntat cu astfel de probleme!
(Sursă info și foto: libertatea.ro, digi24.ro, Facebook George Șișcu)