Stiri din tulcea

Energoterm a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie!

30 noiembrie 2021
Energoterm a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie!

Energoterm a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie!

Energoterm anunță în această dimineață printr-un comunicat de presă că nu poate plăti factura de gaz, din cauză că în ultima ședință de Consiliu Local nu s-a votat actualizarea prețului gigacaloriei. Iar cu prețul vechi, care le generează zilnic pierderi de 140.000 de lei, nu mai pot susține furnizarea agentului termic.
Energoterm înștiințează astfel consumatorii săi că a fost somată de furnizor cu sistarea gazului începând cu data de 6 decembrie, dacă nu își achită datoria.
razvan teodoru energoterm
Am primit într-adevăr somație… Dacă nu le achităm ultima factură datorată, în valoare de 2,7 milioane lei, bani pe care nu-i avem, ne taie gazul într-o săptămână… Vine și factura din noiembrie și mai mare, de 5 milioane de lei, care va fi de achitat pe 30… se adună prea mult. Cel mult primăria ne poate da subvenții în avans, dar acum depinde cum o calculăm, că la prețul vechi e o valoare mai mică și nu ne ajută.
Eu zic că o să fie o înțelegere la primărie, să găsim o soluție. Pierdere până acum e oricum pe octombrie și noiembrie, iar nevotarea actulizării prețului adâncește și mai mult problema. Trebuie să grăbim lucrurile.
Exista o discuție că de ce am estimat marja de profit la 5%, dar am făcut-0 și din cauza prețului certificatelor verzi pe care le-am estimat la 50 de euro și nu 72 de euro, cât sunt pe piață. În plus, de la 1 ianuarie va fi acea creștere a salariului minim, noi avem 18 angajați în această situație cărora trebuie să le creștem fondul de salariu.  in cazul asta si tre sa crestem fondul de salariu. 
Încă nu am fost chemat la niciun fel de discuții cu nimeni, să dau explicații exacte despre acest preț, să vedem ce soluții găsim…
a declarat pentru Radio Delta, Răzvan Teodoru, directorul Energoterm.
Comunicatul integral al Energoterm:
În luna septembrie 2021, S.C. Energoterm S.A. a înaintat spre avizare autorității competente, ANRE, tariful de producere, transport si distribuție a energiei termice, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale, energie electrică și certificate de emisii gaze cu efect de seră.
În data de 24.11.2021 societatea a primit avizul ANRE favorabil pentru prețul de 1071,13 lei/Gcal cu TVA și l-a înaintat spre aprobare Consiliului Local Tulcea, întrunit în ședință joi, 25 noiembrie.
În privința tarifului propus spre aprobare pentru populație, creșterea de 70% o reprezintă creșterile de prețuri la gaz, energie electrică și al certificatelor de emisii gaze cu efect de seră.
În cadrul ședinței, proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui preț a fost respins la vot, rămânând în vigoare vechiul preț de 531,15 lei/Gigacalorie, deși costul real pentru o Gigacalorie este de 1071,13 lei.
Acest proiect mai prevedea ca Primăria să acorde o subvenție de 27,743 milioane lei, alocări de la bugetul local și bugetul de stat, adică 58% din prețul gigacaloriei, iar populația să plătească restul de 42%.
În plus, până la data ședinței de Consiliu Local, Primăria Municipiului Tulcea a achitat către Energoterm subvenția pentru populație aferentă lunilor octombrie și noiembrie, în sumă de 5 milioane lei, astfel încât subvenția totală alocată pentru populație în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 ar fi totalizat 32,743 milioane lei.
Din cauza faptului că din luna octombrie, de când s-a început furnizarea de energie termică, costul de producere este de 1071,13 lei/Gcal, iar prețul practicat este de 531,15 lei/Gcal, societatea înregistrează pierderi în valoare de 140.000 lei pe zi, ceea ce înseamnă imposibilitatea achitării facturilor furnizorilor și în primul rând a furnizorului de gaze, ceea ce va conduce la sistarea furnizării gazelor naturale.
Pentru a preîntâmpina astfel de probleme în sezoanele următoare, planul companiei Energoterm susținut de Primărie, pe termen scurt și mediu este următorul:
– Închiderea CAF (Cazanul de Apă Fierbinte), cel mai mare generator de pierderi. Acesta deservește aproximativ 3500 de locuințe.
– Construirea de centrale termice de cartier sau de bloc:
1. Transformarea a 7 puncte termice în 7 centrale de cvartal, în zonele unde rețeaua de gaz este la distante mari față de locuințe. (Vest x 4 centrale, Neptun x 2 centrale, Spitalului x 1 centrală);
2. Instalarea de baterii murale (centrale de bloc) în blocurile de garsoniere, unde nu pot fi montate centrale individuale pe gaz.
– Primăria Municipiului Tulcea va aloca subvenții, in funcție de venituri, pentru achiziționarea de centrale, pentru cetățenii care locuiesc în blocurile care au gaz pe scară sau în apropierea scării.
La această oră societatea Energoterm se confruntă cu iminența opririi gazului, deoarece tariful actual de 531,15 lei/Gcal nu acoperă cheltuielile cu gazele naturale și energia electrică și a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021.
Menționăm că situația generată în ședința din data de 25 noiembrie 2021 este una fără precedent, iar votul negativ al consilierilor locali a însemnat menținerea prețului pentru încă o lună în schimbul falimentului Energoterm și sistarea căldurii către toți abonații.