Elevii vor fi testaţi în şcoli, de două ori pe săptămână, cu teste de salivă!

11 octombrie 2021 | Sanatate
Elevii vor fi testaţi în şcoli, de două ori pe săptămână, cu teste de salivă!

Elevii vor fi testaţi în şcoli, de două ori pe săptămână, cu teste de salivă!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat sâmbătă Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2, efectuate din probă de salivă, în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, pentru monitorizarea permanentă și eficientă a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ.

Astfel, elevii vor fi testaţi în şcoli de două ori pe săptămână cu aceste teste de salivă. În total, Guvernul României va achiziționa 70 de milioane de teste de salivă cu bani din fondul de rezervă.

test rapid covid 19 antigen saliva 1 buc test5 1

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat sâmbătă seară la un post de știri ce înseamnă prezența acestor teste de salivă în școli!

De multe luni solicit această testare a elevilor și personalului din școli, pentru că sunt mult mai agreate de părinți tocmai pentru simplul motiv că sunt non-invazive.

Este vorba de o achiziție de 70 milioane teste aprobate astăzi (9 octombrie) de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pe baza cerințelor de reglementare din perspectiva achiziției într-o țară europeană, precum și a cerințelor minime de performață elaborate de către Agenția Națională a Medicamentului.

În același timp, Ministerul Educației a transmis numărul total de beneficiari, iar calculul a fost făcut pentru o testare de două ori pe săptămână, la aceste teste de salivă.

De asemenea, de îndată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va face achiziția, prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență testele vor ajunge în toate județele prin Direcțiile de Sănătate Publică.

Ministerul Educației a transmis necesarul de teste la nivelul fiecărui județ, la nivelul fiecărei școli, prin intermediul numărului de beneficiari. Este vorba de aproape 2,8 milioane de elevi și preșcolari la care se adaugă 265.000 de angajați din sistemul public de învățământ preuniversitar.

Ministerul Educației nu organizează procesul de licitație. Ministerul a solicitat organizarea acestui proces cu maximă celeritate, pentru că fiecare zi care trece fără posibilitatea de testare, ne ia posibilitatea de a stabili, chiar dacă la nivel de suspiciune, câte infectări sunt.

Testele pe bază de salivă nu sunt teste care pot fi raportate în sistemul Corona Forms pentru cazurile de infectare, dar foarte important sunt teste care ne confirmă suspiciunea de infectare, suspiciune pe baza căreia părinții nu își vor mai trimite copiii la școală și în colectivitate. Deci este un element important în diminuarea vitezei de răspândire a virusului. Acest lucru treuie să se întâmple cât mai repede!

În paralel cu testele de salivă, în școli vor exista testele antigen, rapide, pentru confirmarea acestor situații, știut fiind faptul că aceste teste antigen rapide fiind acte medicale, este nevoie de acordul părinților.

Ministerul Educației a cerut ca aceste teste de salivă să fie foarte ușor administrabile, chiar auto-administrabile pe modelul unor alte state europene, pentru a nu necesita personal cu competențe medicale!

Am văzut foarte multe exemple în alte state în care este sunt auto-administrate de către copii, chiar în vârstă mică. Sigur, un minim proces de instructaj va fi necesar, dar este să poată fi administrate de părinți, învățători, de profesori, chiar de către copii și să ne dea acele rezultate atât de importante pentru a avea suspiciunea de infectare.

Ba mai mult decât atât, odată ce suntem atenționați de suspiciunea de infectare prin acest proces screening, se poate administra și tratament medical care să nu facă în așa fel încât elevii să nu ajungă în cazuri grave, să necesite internare.

În cazul în care testul de salivă iese pozitiv, el trebuie să fie confirmat de un test antigen rapid! Aici intervine acordul părinților! Să nu își trimită copiii în colectivitate de îndată ce un test a ieșit pozitiv!

Refuz să cred că sunt părinți care nu vor să verifice, care nu vor să se asigure că ai lor copii sunt sănătoși din perspectiva infectării cu acest virus. Nu văd de ce un părinte ar refuza această testare pe bază de salivă. Nu e vorba de exudat faringian, nu e vorba de exudat nazal, este un simplu test care nu e un act medical.

(sursa interviu; Facebook Sorin Cîmpeanu, înregistrat de Antena3)

 

Alte Articole

În septembrie 2024 vorbim despre prevenirea sedentarismului

În septembrie 2024 vorbim despre prevenirea sedentarismului

5 septembrie 2024

  În această lună (septembrie 2024) se derulează campania de informare, educare și comunicare „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!” a cărei temă urmărește prevenirea sedentarismului în rândul adulților…

CISTESTE MAI MULT
Suntem în Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân

Suntem în Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân

5 august 2024

  Numeroase instituții cu rol în asigurarea sănătății la nivel local, național și internațional, organizează în fiecare an, în prima săptămână a lunii august, Săptămâna Mondială a Alăptării, urmărindu-se promovarea…

CISTESTE MAI MULT