Stiri din tulcea

Elevii din Deltă și ARBDD sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Zonelor Umede în centre din Sulina, Crișan și Chilia Veche

2 februarie 2022
Elevii din Deltă și ARBDD sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Zonelor Umede în centre din Sulina, Crișan și Chilia Veche

Elevii din Deltă și ARBDD sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Zonelor Umede în centre din Sulina, Crișan și Chilia Veche

Cu ocazia celebrării Zilei Zonelor Umede se vor desfășura activități de marcare a evenimentului de mediu cu participarea elevilor și cadrelor didactice din școlile din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, respectiv din localitățile Sulina, Crișan și Chilia Veche, în coordonarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare și Educație Ecologică ale ARBDD, din localitățile respective.
Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătorește în fiecare an la data de 2 februarie și are ca scop sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă.
În septembrie 1991, Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost prima și cea mai mare zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, inclusă de România pe lista Convenției Ramsar.
Ar putea fi o imagine cu text
Tema anului 2022 pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede este: „Acțiuni pentru zonele umede în sprijinul oamenilor și naturii”. Reprezintă un apel urgent pentru investiții mai mari de capital financiar, uman și politic pentru a conserva zonele umede și a se asigura că acestea sunt utilizate în mod înțelept și durabil. Un sfert dintre speciile caracteristice zonelor umede se confruntă cu dispariția din cauza declinului acestora!

 
Convenția Ramsar indică trei acțiuni pentru a inversa pierderea zonelor umede:
– Prețuirea beneficiilor multiple și a soluțiilor bazate pe natură
– Renaturarea zonelor umede – pentru a renaște biodiversitatea și viața
– Gestionarea cu înțelepciune și utilizarea resurselor naturale în mod durabil pentru a conserva zonele umede.
Astăzi se marchează și data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției asupra zonelor umede, un document internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede. În sensul Convenției Ramsar, zonele umede sunt întinderi de bălți, mlaștini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește 6 m.
Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede deoarece găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristice, îndeplinesc funcții ecologice fundamentale și au o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.
 
În prezent, în România sunt desemnate 20 de situri RAMSAR ce acoperă o suprafață de 1.177.748 ha.
 
Ilustrație arhivă