Stiri din tulcea

Eleva din Agighiol, gravidă la doar 11 ani, ar fi cea mai tânără mamă din România!

9 noiembrie 2021
Eleva din Agighiol, gravidă la doar 11 ani, ar fi cea mai tânără mamă din România!

Eleva din Agighiol, gravidă la doar 11 ani, ar fi cea mai tânără mamă din România!

Fetiţa din satul Agighiol, comuna Valea Nucarilor, descoperită ieri de autorităţile tulcene că este gravidă în luna a cincea, ar putea fi cea mai tânără mamă din ţara noastră! Fata de abia a împlinit 11 ani, iar acum copila este în pericol!

Ion Sterie, medic ginecolog: ”Ea intră într-o categorie cu sarcină cu risc. Ar ajuta dacă ar veni la controale regulate. Este primul caz de care am auzit”.

Fetiţa care se pregăteşte să devină mamă la doar 11 ani provine dintr-o familie cu şapte copii. Revoltător este că mama ei nu crede că sarcina îi poate pune viaţa în pericol.

Laura Micu, director adjunct DGASPC Tulcea: “Nu a văzut o problemă mare la ce s-a întâmplat şi sarcina a evoluat încât nu se mai poate face nimic”.

Fata de 11 ani – însărcinată în cinci luni – primeşte asistență de la Protecţia Copilului. În cazul ei s-au implicat şi voluntarii unei organizaţii neguvernamentale şi reprezentaţii primăriei.

Primarul comunei Valea Nucarilor, Maria Lenţa, a declarat, pentru Agerpres, că situaţia a fost adusă la cunoştinţa autorităţii locale de angajaţii şcolii.

„Mama fetei spune că a fost la doctor şi că sarcina decurge normal, dar nu ne-a dat numele medicului. Ne-am propus să mergem cu ele la doctor din nou”, a afirmat primarul comunei.

Mama fetei s-a mutat cu copiii în Agighiol în luna iunie. A venit din Tulcea cu concubinul. Ea ne-a spus că fata de 10 ani s-a jucat cu un băiat. Noi monitorizăm acum situaţia fetei cu un asistent maternal”, a mai menţionat primarul Maria Lenţa.

Tatăl copilului ar fi un băiat de 16 ani. Poliţia îl cercetează pentru act sexual cu un minor – o infracţiune extrem de gravă care se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare.

Datele făcute publice anul acesta de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului arată că în ultimii ani a crescut îngrijorător numărul mamelor minore din judeţul Tulcea!

Astfel, în ultimii cinci ani, în judeţ au fost înregistrate 41 de cazuri de mame minore, dintre care şase au abandonat copilul nou-născut, iar şapte cupluri mamă-copil au beneficiat de serviciile centrului maternal din Tulcea.

România ocupa locul 2 în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.

Potrivit UNICEF, în 2019 au fost înregistrate peste 16 mii de sarcini în rândul fetelor minore.

Oana Motea, UNICEF România: “Sarcina la adolescenţă este un fenomen ciclic repetându-se în aceeaşi familie, de la o generaţie la alta, împreună cu precaritatea economică şi socială. O creştere semnificativă în rândul adolescentelor de sub 15 ani”.

(Sursă info: stirileprotv.ro, agerpres.ro, Sursă foto: digi24.ro)