Dublă lansare de carte la Casa Avramide, în prezența autorului – Matei Vișniec

31 martie 2023 | Cultura
Dublă lansare de carte la Casa Avramide, în prezența autorului – Matei Vișniec

Dublă lansare de carte la Casa Avramide, în prezența autorului – Matei Vișniec

Un nume distinct în actualitatea literaturii românești, Matei Vișniec, poet, dramaturg și romancier, va fi prezent mâine, 1 aprilie, la Tulcea, cu ocazia lansării a două volume, un roman și o antologie de piese dramatice, conform unui comunicat de presă emis de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, primit la redacție.

Evenimentul literar se va desfășura, începând cu ora 16.00, la Casa Avramide, în organizarea Centrului Cultural „Jean Bart”, cu sprijinul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Cele două cărți, ,,Procesul comunismului prin teatru” și ,,Un secol de ceață”, sunt semnate de autorul român cel mai jucat în perioada post-decembristă, așa cum este considerat Matei Vișniec în domeniul dramaturgiei.

Piesele sale de teatru au fost jucate în peste 30 de țări și traduse în peste 25 de limbi.

Ca exemplu, un număr de aproximativ 30 piese de teatru sunt scrise în limba franceză, dramaturgul solicitând azil politic în Franța, în anul 1987 și primind cetățenia franceză în anul 1993.

Dubla lansare de carte va fi moderată de criticul de teatru Doru Mareș, laureat al premiului UNITER pentru critică şi istorie teatrală (2023) și va fi urmată de reprezentația spectacolului ,,Caii la fereastră” de Matei Vișniec, regia Vitalie Drucec, pe scena Teatrului ,,Jean Bart”, unde, de asemenea, autorul va fi prezent.

,,Caii la fereastră” este ultima premieră a teatrului tulcean și cea de-a doua montare a unui text semnat Vișniec din istoria existenței Centrului Cultural ,,Jean Bart”, după premiera din 2017 a spectacolului ,,Angajare de clovn”, regia Aurel Palade.
„Caii la fereastră” a fost scrisă în 1985 ca o prelungire a teatrului absurdului social, cu precădere absurdul războiului, temă prin care autorul demască manipularea indivizilor prin sisteme ideologice.

Romanul „Un secol de ceață” a apărut în anul 2021, la Editura Polirom.
Este un roman care vorbește despre dilemele secolului trecut și prefigurează contextual dilemele viitorului și despre al cărui conținut autorul a afirmat că este plasat în categoria ficțiunilor istorice, cu baze de plecare reale, multe capitole din cuprinsul acestuia aflându-se sub umbra unor personaje istoric nefaste precum Hitler și Stalin.

„Procesul comunismului prin teatru” este o antologie de piese dramatice, apărută tot la Editura Polirom, în anul 2022, cu intenția de realiza o radiografie a ororilor morale și spirituale din sistemul comunist realizate sub tentația ideologică a celei mai bune lumi posibile.

(sursă info și foto : comunicat de presă CC„Jean Bart” Tulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT