DSP Tulcea ne informează în legătură cu efectele benefice ale activității fizice – 63% din populația României este sedentară

5 iulie 2022 | Sanatate
DSP Tulcea ne informează în legătură cu efectele benefice ale activității fizice – 63% din populația României este sedentară

DSP Tulcea ne informează în legătură cu efectele benefice ale activității fizice – 63% din populația României este sedentară

În această lună, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea organizează, în parteneriat, Campania națională a informării despre efectele activității fizice, cu sloganul „Prin mișcare, o sănătate mai bună!”.

Se dorește creșterea numărului de persoane informate despre efectele benefice ale activității fizice și a consecințelor inactivității fizice și sedentarismului asupra sănătății fizice și psihice precum și despre nivelele minime de activitate fizică recomandate pentru persoanele cu boli cronice și dizabilități, după cum scrie pe pagina oficială a DSP Tulcea

Campania se adresează adulților și vârstnicilor cu boli cronice și dizabilități.
Prin adoptarea unui program regulat de activitate fizică, adecvat stării de sănătate și a unui stil de viață activ se obțin beneficii demonstrate științific asupra sănătății și stării de bine.

Prin activitate fizică se înțelege orice tip de mișcare, de la exerciții fizice și sport până la activități recreative – cum sunt plimbarea, mersul pe bicicletă, dansul – sau activitățile obișnuite din gospodărie – grădinărit, curățirea locuinței.

Din păcate, studiile europene indică faptul că românii se implică mult mai puțin în activități fizice față de media europenilor. În timp ce mai puțin de jumătate din europeni nu fac nici o activitate fizică, în România, procentul populației sedentare este de 63%. Mai mut, interesul pentru exerciții fizice și sport a scăzut cu 3 procente într-un interval de patru ani.

În cursul pandemiei COVID-19, nivelul de activitate fizică a scăzut considerabil în rândul tuturor categoriilor de populație.
Mai multe studii efectuate pe perioada pandemiei au confirmat faptul că pacienții COVID-19 pozitivi cu un stil de viață sedentar au avut un risc sporit de spitalizare și deces datorat COVID-19 comparativ cu pacienții care au avut un nivel oarecare de activitate fizică.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cel puțin 25 de boli ale corpului și sistemului nervos pot fi prevenite, ameliorate sau tratate prin activitatea fizică.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, la nivel mondial, unul din patru adulți și patru din cinci adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică.
Anual, aproape 5 milioane de decese ar putea fi evitate dacă populația lumii ar fi mai activă fizic.
Persoanele cu un nivel insuficient de activitate fizică au un risc de deces cu 20 până la 30% mai mare comparativ cu persoanele care au un nivel corespunzător de activiate fizică.

Din categoria bolilor a căror evoluție și prognostic pot fi îmbunătățite prin practicarea regulată a unui nivel minim de activitate fizică fac parte: obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, osteoporoza, anxietatea, depresia și cancerul.
Pentru fiecare din aceste diagnostice, profesioniștii din domeniul sănătății pot indica pacientului tipul de activitate fizică recomandat, ca parte integrantă a unei intervenții complexe care include tratamentul farmacologic sau nonfarmacologic, modificările stilului de viață și contraindicațiile specifice condiției medicale.

Coordonarea campaniei la nivel național este realizată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

(sursă info și foto : fb dsptulcea )

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT